Ситуацията около санкциите, които американската администрация обяви срещу китайския тефнологичен

...
Ситуацията около санкциите, които американската администрация обяви срещу китайския тефнологичен
Коментари Харесай

Мениджърът на "Хуауей" за България: Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат

Ситуацията към глобите, които американската администрация разгласи против китайския тефнологичен колос " Хуауей " (Huawei) продължава да се трансформира на фона, само че отразяването ѝ в медии и обществени мрежи сътвори комплициране какво тъкмо се случва и какви са заканите. " Дневник " потърси информация непосредствено от източника - Лонгруи Циу, който е районен управител на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.

Господин Циу, започваме този диалог в сложни времена за " Хуауей ". На какъв стадий е разногласието на компанията със Съединени американски щати?

- Читателите ви знаят, че доста неща се случват сега сред Съединени американски щати и " Хуауей " и не знаем какъв ще бъде крайният резултат. На този стадий надали някой може да съобщи непосредствено и ясно какво ще се случи. Това е събитие от доста висок порядък и даже ние като компания не можем да кажем какъв ще бъде изходът от този спор.
Аз давам отговор за потребителските артикули на " Хуауей " в България и Македония и имам известна информация за разногласието със Съединени американски щати, само че доста повече мога да разисквам локалните процеси в този сегмент. Да, бих могъл да разясня връзките на нашата компания с американската администрация, само че това ще е единствено в персонален проект, моите персонални усещания и мнение, не цялата група.

Знаете ли сега на какво равнище е разногласието - сред " Хуауей " и Вашингтон или е минал на междуправителствено равнище в по-широкия формат на комерсиалните връзки САЩ-Китай?

- Знам това, което нашият създател Рен Жънгфей сподели наскоро на сходен въпрос - че няма персоналния телефон на Доналд Тръмп и че диалозите са с администрацията на американските корпоративни патрньори.

 Мениджърът на
© Юлия Лазарова

Да изясним някои значими неща за българските консуматори от равнището най-високопоставения представител на " Хуауей " в страната - какво се случва с партньорството с " Google " и по какъв начин визира то България?

- Крайните консуматори на наши артикули постоянно ни питат три съществени въпроса. Първият е " Мога ли към момента да употребявам приложенията на " Google " в моето устройство? " Отговорът е доста явен и безапелационен - да, няма никакъв проблем, всичко работи и ще работи обикновено.

Вторият визира обновяването на сигурността на операционната система и приложенията. Ние предоставяме и ще продължим да предоставяме възобновяване и коригирането на проблеми на Android, няма никакъв проблем в това.
Третият въпрос е за ъпгрейд на наши устройства с по-нови версии на Android и по това сега преговаряме с " Google ". В момента е отворена стратегия за бета тестване на Android Q, в която Huawei взе участие с Mate 20 Pro.

Препоръчвам на българските консуматори да се осведомят непосредствено от известията на американската компания. Там ясно бе казано на 20 май: " За потребителите на нашите услуги, Гугъл Play и функционалностите за сигурност от Гугъл Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства. "

 Мениджърът на
© Юлия Лазарова

Да уточним - това визира всички устройства, които към този момент са продадени, които са в магазини и хранилища и които произвеждате и сега?

- Да, връзките и в новата обстановка са същите, " Google " продължава да извършва партньорските си задължения и сега. Споменаваният в медийни изявления 90-дневен период, провиснал от " Google ", не е тримесечен лиценз за " Андроид " или приложенията, а бизнес формат за продължение на всички досегашни връзки в същия тип. Много хора бъркат двете неща и това е неточност - устройствата им няма да спрат след 3 месеца, няма да изгубят и обслужването си от " Google ".

Имате ли План Б, в случай че договарянията завършат с резултат, който основава напълно нова обстановка, евентуално негативна за потребителите ви?

- Тук още веднъж ще напомня, че каквото и да се случи, устройствата, които имат хората, ще продължат да работят и да се обновяват, както в този момент.

Що се отнася до така наречен План Б, по принцип всяка естествена компания има подобен авариен проект. Мога да потвърдя, че компанията има други възможности - за устройства, чипове или стратегии - само че аз знам единствено дребна част от тази подготовка. Приблизително половината ни съставни елементи за чипове и съоръжение идват от американски компании, другата половина са наши. Ако те спрат да ни доставят, ще заместим с наше произвеждане и тази половина. Личното ми мнение е, че даже нашите съставни елементи може би са даже по-добри, изключително за европейския пазар. Но формалната позиция на компанията е ясна – ние избираме да останем с " Андроид " и " Google ", смяна няма.

 Мениджърът на
© Юлия Лазарова

Трета година сте в България, по какъв начин наподобява локалният пазар в настоящия подтекст?

- Разбира се, проверихме има ли реакция и последствия от американските дейности и първите ми усещания са, че обстановката в България е много постоянна. В момента " Хуауей " е във водещите заглавия на новините, доста се написа за събитията. За страдание, някои български медии не отразяват вярно какво се случва, доверяват се на задгранични медии и организации и може би в бързането първи да разгласяват слагат сензационни заглавия. Но като цяло множеството изявления и мненията в обществени мрежи (в рамките на 77%) са неутрални в този спор, към 20% са положителни, отрицателните са в границите на 7% и то според от съответен ден.

В България марката ни е в положително " здравословно положение ". Виждаме какъв брой прочувствено ни поддържат във почитател клубове на " Хуауей " със фотоси и послания, за които благодарим.

Но знаем също, че в връзката има проблем с това освен какво четат хората, само че и по какъв начин го свързват с персоналния си опит. Дори ясно да е обяснено, че едно решение визира бъдещето, някои от тях го възприемат като засягащо незабавно персоналните им устройства. А това значи, че е нужно още обяснение, с цел да няма неправилни тълкования.
Затова тези дни създадохме специфичен уебсайт huaweimatters.com/bg/, който да изяснява и да дава в България отговори съответно на сегашната обстановка.

Как реагират комерсиалните ви сътрудници?

- Те също удостоверяват, че работата ни продължава без промени, одеве стартира и от дълго време плануваната ни лятна промоция на P30 с безжичната водоустойчива тонколона Soundstone и ние сме им признателни, изключително в сегашната комплицирана конюнктура. Убедени сме, че имаме потенциал и капацитет да преминем през компликациите и да продължим това партньорство.

А ще разнообразите си предлаганите потребителски артикули. И сега спектърът ви е релативно необятен - от устройства от най-голям клас до налични за по-широка група хора.

- Стратегията ни за българския пазар не се е трансформирала - " Хуауей " работи за създаване на цялостна сложна среда от наши устройства и услуги. Става дума за смарт телефони, таблети, лични компютри, устройства с изкуствен интелект... общо 8 групи устройства. Това е развой, в който се включват от ден на ден артикули и той ще продължава до безконечност, т.е. планува и това, което ще се появи в бъдеще.

 Мениджърът на
© Юлия Лазарова

В какъв период ще се случи това в България?

- Това е тактика, която към този момент прилагаме. Въвеждаме нови и нови устройства, само че навлизането им е подвластно и от съществуването на нова инфраструктура, нови приложения. Това са все неща, които не зависят единствено от " Хуауей " - въвеждането ангажира разработчици, тестване в българската среда, време за доставки и така нататък

Разбирам, че въпросите за 5G мрежите са отвън съответната ви компетентност, само че няма по какъв начин да не повдигнем този въпрос, още повече, че български оператори построяват такива мрежи и даже към този момент има подадена молба за започване на проби. Имате ли проблеми със стандартите на Европейския съюз за сигурност?

- Ще отговоря с едно съпоставяне - разрешаването на проблеми със сигурността на тези мрежи е като във футбола, би трябвало ви добър тим. Сигурността е обща отговорност и от нея печелят всички. Не можеш да разчиташ на един състезател - би трябвало да се включат държавните управления, институциите на Европейския съюз, сътрудниците в бизнеса, всички.

Нужно е да седнем и дружно да обсъдим разпоредбите, на кое да обърнем повече внимание, кои са рисковете, какъв брой са огромни... Това е напълно нова технология и никой не знае какви са провокациите, за нея нямаме опит от предишното, който напълно да пренесем в тази сфера. Няма потребност взаимно да се упрекваме, " Хуауей " има най-хубаво предпочитание и предлагаме сходни полемики, по какъв начин да подобрим 5G проучванията и разработките, тъй като никой не знае всичко за тази нова технология.

Да оферирате не е задоволително - има ли кой да одобри сходна протегната ръка?

- Нашият президент съобщи в Брюксел, че рискуваме да изпаднем в ера на издигане на стени, до момента в който в действителност би трябвало да беседваме повече. В световния свят издигането на стени преди всичко ще навреди на веригите за доставяне, от което ще страдат всички.

Какъв е отговорът на " Хуауей " на постоянно цитирания Член. 77 от Закона за националната сигурност на Китай, в който се споделя, че " всяка компания и физическо лице са длъжни да оказват помощ на работата на службите за национална сигурност "? Иначе казано, могат ли българите да са спокойни, че Китай не ги шпионира?

- Основателят на " Хуауей " Рен Жънгфей съобщи наскоро в изявление за група публицисти, че ние в никакъв случай не сме правили нещо сходно като компания и в никакъв случай няма да го създадем. Никога китайското държавно управление не е желало от нас сходно нещо.

Европейският пазар, който е доста значим за нас, за пръв път се среща с компания като " Хуауей ". Ние сме подложени на обстоен одит и инспекции, надали друга компания е била обект на такова внимание. В един миг се усещаме надали не голи - дотам сме открити за въпроси и инспекции.

 Мениджърът на
© Юлия Лазарова

Има и още нещо значимо за изясняване във връзката с китайското държавно управление. " Хуауей " твърди, че е частна компания, само че има изявления, че тя получава великодушни заеми - стигащи до 100 милиарда $ - от китайски държавни банки. В Европа и по принцип на Запад сходни суми се възприемат като държавна поддръжка?

- Не разполагам с съответни данни по вашия въпрос. Но имаме главен принцип в компанията - бистрота, гласност, в това число за високите технологии. Чуждестранни компании също постъпват по сходен метод, не считам, че Китай прави нещо друго. В доста връзки ние се учим от това, което вършат компании в Съединени американски щати и Европа.

Това е и една от аргументите да съумяваме в Китай, където в нашия бранш има чисто държавни компании. Защо те не съумяват и не са конкурентоспособни, в случай че смятате, че връзката с страната е толкоз решителен фактор?

Нашият отговор е, че сме фокусирани върху потребностите на клиентите ни. Непрекъснато опитваме да подобряваме продуктите и услугите си, влагаме голяма част от приходите си - а размерът им е обществено наличен - в разработки и проучвания, за което съвършен образец е неповторимата камера на новият ни флагман Р30 Pro.

Почти непрестанно вършим - в това число на българския пазар - промоции на артикули и специфични услуги с отстъпки за сервиз. Така потвърждаваме на потребителите, че сме кадърен сътрудник - на локално и на световно равнище - на който могат да имат доверие. Затова толкоз бързо наехме нови чиновници в България. Личното ми предпочитание е " Хуауей " да се трансформира в стандарт в България за високо качество.

Отново ще кажа - не изпадайте в суматоха, не се поддавайте на погрешна информация, всички устройства на " Хуауей " работят и ще се обновяват, екраните ви няма за угаснат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР