Ситуацията около избора на председател на Народното събрание е безпрецедентна.

...
Ситуацията около избора на председател на Народното събрание е безпрецедентна.
Коментари Харесай

Стоилов за избора на председател на НС: Днес е критичен ден

Ситуацията към избора на ръководител на Народното събрание е невиждана. Днес е сериозен ден, тъй като това е краят на първата седмица на този парламент. Това разяснява конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов.

„ Ясно е, че този развой единствено би потвърдил неспособността на Народното събрание да прави каквото и да е. Трети ден към този момент продължава първото съвещание. През Средновековието е имало случаи при избора на папа да са нужни месеци, даже години. Но ние въпреки всичко сме в по-динамично време ”, добави той.

 

Конституционният арбитър е безапелационен, че разпоредбите към избора на парламентарен шеф не би трябвало да бъдат променяни. „ Защото в хода на всеки един развой, когато разпоредбите се сменят, това някак основава съмнения и основателни опасения ”, е неговото мнение.

И акцентира, че съгласно Конституцията Народното събрание  приема решенията си с болшинство - повече от половината народни представители, взели участие в гласуването. Проф. Стоилов счита, че въпросът за избора на ръководител на Народното събрание би трябвало да се раздели от образуването на парламентарно болшинство.

„ Обикновено изборът на ръководител на Народното събрание и неговото събаряне в предходните години е посочило, че се образува болшинство или се скапва такова и се основава друго на негово място. Трябва да се разбере, че в тази обстановка изборът не е знак за това какво болшинство би се пробвало да излъчи ръководство ”, сподели още той пред " Нова ".

По думите на конституционния арбитър няма спънка президентът да стартира връчването на мандати за сформиране на държавно управление, без да има определен ръководител на Народното събрание.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР