Ситуацията около Беларус - първи коментари на президента Александър Лукашенко,

...
Ситуацията около Беларус - първи коментари на президента Александър Лукашенко,
Коментари Харесай

От първо лице: Разказ на пасажерите от отклонения в Беларус самолет

Ситуацията към Беларус - първи мнения на президента Александър Лукашенко, след проблема с отвлечения аероплан и задържания опозиционен публицист. Според Лукашенко против страната му се води " съвременна хибридна война ", а Западът би трябвало да заплати обезщетения за изключителното кацане на самолета в Минск. Той продължава да твърди, че не е знаел за наличието на опозиционери на борда.

Лукашенко трансформира страната ми в Северна Корея в Европа - това пък съобщи опозиционният водач Светлана Тихановская. Междувременно се появи видеозапис и с приятелката на Протасевич - София Сапега, която е с съветски паспорт. В него тя споделя, че е редактор на специфичен канал, който разгласява данни за беларуски чиновници на реда, което в страната е наказуемо.

На 23 май, при постоянния полет от Атина за Вилнюс, всичко наподобява обикновено. Непосредствено преди да напусне беларуското въздушно пространство, ненадейно самолетът е отклонен. Изтребител ескортира машината.

" Полетът е три часа, а минути преди кацане, капитанът ни осведоми, че е получено известие от Беларуските въздушни сили и би трябвало незабавно да кацнем на най-близкото летище, в тази ситуация - Минск ", съобщи пасажерът Артюр Сис.

Самолетът ненадейно губи височина, някои от пасажерите изпадат в суматоха, страхувайки се, че машината ще се разбие. Само един човек е очевидно разтревожен. Той е журналистът отстъпник Роман Протасевич.

" Той единствено се обърна към хората и сподели, че го чака смъртна присъда ", споделя Моника, която също пътува в самолета.

На борда Протасевич бързо трансферира компютър и телефон от своя багаж в този на приятелката си София Сапега.

" Мисля, че той направи дребна неточност, тъй като имаше толкоз доста хора, на които можеше да даде нещата, а не на приятелката си, която също беше задържана ", добави различен пасажер от самолета.

Официалната версия на Беларус е, че има сигнал за бомбена опасност. На пистата в Минск чакат полицаи с кучета.

" Арестуваха мъж, само че не като във филмите, а единствено му споделиха да слезе от рейса, отвориха чантата му и ревизираха дали има нещо неправилно ", сподели пасажерът Артюр Сис.

Останалите над 120 пасажери чакат часове наред - без вода, без никакво пояснение какво следва. Опитват се да се доберат до информация през интернет.

" Преведоха ни през мрачен тунел, с дребни деца, по този начин стояхме близо час. Бяхме държани затворени 6 часа. Така в действителност разбираш какво значи да не си свободен и какво не е народна власт ", разяснява различен пътник.

В последна сметка самолетът излетява от Минск, само че без Роман Протасевич и София Сапега на борда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР