Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България се успокоява.

...
Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България се успокоява.
Коментари Харесай

Жилищното поскъпване в София се забавя – за сметка на другите градове

Ситуацията на пазара на недвижими парцели в България се успокоява. Ръстовете на цените са много по-плавни. В София обстановката също е много по-спокойна и спрямо най-големите градове в страната, растежа на цените в столицата е минимален – както на годишна база, по този начин и на месечна. Това излиза наяве от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за показателя на цените жилищата.

От националната статистика излиза наяве, че през първо тримесечие на 2023 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 1.6% по отношение на предходното тримесечие и с 9.5 % по отношение на същото тримесечие на 2022 година.

На месечна база най-голямо нарастване е записано в град Бургас (+7.3%), следван от градовете Русе и Пловдив - надлежно с (+7,2%) и (+3,9%). Най-малък растеж се следи в град София (+0.8%).



Тези данни значително се дължат на обстоятелството, че в столицата цените на жилищата са много високи и към този момент хората с по-ниски приходи са се отдръпнали. Освен това София е пазарът, на който най-силно се отразява нестабилната политическа конюнктура в страната. На това мнение е Добромир Ганев, ръководител на Национално съдружие „ Недвижими парцели “, който разяснява статистическите данни пред Economic.bg.

В Сoфия в действителност цените са много по-високи от останалите градове и разумно хората с по-ниски приходи да излязат от този пазар краткотрайно. И може би на това се дължи по-големия спад в растежите. Но не би трябвало да забравяме и че предходните растежи бяха най-големи в София “, споделя той.

И прибавя, че наблюдавайки месеците февруари и март, когато политическата обстановка в страната беше несигурна и не беше ясно дали ще бъде основано постоянно държавно управление – всичко това се е отразило не доста положително на жилищния пазар в София и той се е охладил.

Въпреки това вероятността в границите на тази година да забележим някакви обилни покачвания не е огромна, само че никога няма да приказваме и за спадове. Няма пазарна логичност да има внезапен спад в цените. Ще ставаме очевидци на стесняване на покачването “, споделя Ганев.
Годишни промени
Поглеждайки още веднъж към данните от Национален статистически институт, се вижда, че през  първите три месеца на 2023 спрямо година по-рано, още веднъж в София е регистрирано минимум нарастване в цените на жилищата – 7.2%. Следват Пловдив (9.6%), Русе (10.3%), Варна (11.1%), Стара Загора (16.4%) и Бургас, където нарастването е най-голямо – 19.5%.

Ако погледнем данните за три години обратно, от първото тримесечие на 2020 до същия интервал на 2023 година, се вижда, че пазара на жилища в страната в действителност се успокоява и към този момент растежите не са толкоз фрапантни.



Един от най-големите фактори, които трябваше да въздейства на пазара на жилища е растежа на лихвените проценти. Това не се случва и затова пазара е релативно постоянен.

Димитър Ганев дефинира 2021 година като най-силната за пазара за последните 17 година През 2022 година също обстановката е била доста оптимистична. Но към този момент и бизнесмените са по-внимателни към новите планове. Ганев твърди, че новозапочнатото строителство на здания много се е успокоило.

Един от най-големите фактори, които трябваше да въздейства на пазара на жилища е растежа на лихвените проценти. Това не се случва и затова пазара е релативно постоянен “, споделя още той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР