Ситуацията на границата ни е спокойна, към момента няма никакъв

...
Ситуацията на границата ни е спокойна, към момента няма никакъв
Коментари Харесай

Каракачанов: Част от мигрантите са изключително агресивни, в готовност сме

„ Ситуацията на границата ни е спокойна, все още няма никакъв мотив за терзание “. Това разяснява вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов пред публицисти в отговор на въпрос по отношение на мигрантите.
„ До девет часа нямаше нищо ново, по българската граница нямаше придвижване и все още няма никакъв мотив за терзание, напрежение има на гръцко-турската граница “, уточни Каракачанов. Той изясни, че, в случай че гръцките управляващи пропуснат групи мигранти, оттова те са на метри от българската граница и могат да се насочат да минават през България. „ Затова сме взели ограничения, Гранична полиция и Министерство на вътрешните работи си правят съвършено работата “, разяснява той, представен от 24 часа.
Каракачанов посочи, че Гранична полиция има опция да изпрати незабавно до 400 души, в случай че се постанова, а армията също в границите на не повече от четири часа, може да изпрати 400 души. „ Целта е да не се допусне пробив и да се откри маршрут през България и тук би трябвало да бъдем ясни и безкомпромисни “, безапелационен е Каракачанов. „ Ако някой желае да получи статут и да отиде в Германия, да си направи легалните действия “, добави той.
„ България, с помощта на това, че построи оградата си по границата с Турция, остана незасегната и считам, че би трябвало да продължим с тази политика “, сподели още вицепремиерът. „ Хуманен човек съм, само че няма да се поколебая да разпоредя на военните, в случай че се наложи в помощ на полицията, да не позволяват, а, като споделям да се употребява мощ, нямам поради да се употребява оръжие, тъй като силата е да възпрепятстваш влизането “, разяснява той.
„ Това, което узнавам от гръцка страна е, че една част от тези, които нахлуват, са извънредно нападателни, с подръчни средства и хладно оръжие и по тази причина се постанова гърците да употребяват газови и шокови гранати “, уточни министърът. Той изясни, че армията има безпилотни летателни средства, които биха могли да бъдат доста потребни, тъй като могат от отдалеченост от 5 км преди границата да разграничават даже лицата на хората и по този начин може да се види какви са те и носят ли някакво неподготвено въоръжение.
„ Имаме подготвеност и, в случай че министърът на вътрешните работи изиска, в границите на до четири часа Сухопътните войски в Стара Загора, Хасково и Ямбол могат да изпратят подкрепление, групата от специфичните сили безусловно след три часа също може да бъде там, където би трябвало “, уточни той. „ Готовност има, обстановката е спокойна, на този стадий няма място за суматоха, заключи Каракачанов, като изрази вяра в идните диалози сред българския министър председател и турския президент да се реализира нормализация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР