Ситуацията на границата между Полша и Беларус не е миграционна

...
Ситуацията на границата между Полша и Беларус не е миграционна
Коментари Харесай

Посолството на Полша у нас: Ситуацията на полската граница е много напрегната

Ситуацията на границата сред Полша и Беларус не е миграционна рецесия – тя е политическа рецесия, провокирана от режима на Александър Лукашенко за основаване на дестабилизация и безпорядък в Европейския съюз. Тя е възмездие за глобите, наложени на Минск, както и за поддръжката, оказана на белоруската съпротива. Това се споделя в известие до медиите от посолството на Република Полша в София.

От там прецизират още:

Понастоящем обстановката на полската граница е доста напрегната и се трансформира динамично. Регистрирани са всеобщи опити за нарушение на границата, както и за провокации с присъединяване на представители на Беларус. Полските служби пазят освен държавната, само че и външната граница на НАТО и Европейския съюз.

Поляците все по-често са изправени пред многочислени, усърдно режисирани провокации от страна на белоруски гранични чиновници. Те стрелят във въздуха, когато виждат полски патрули, симулират прекачване на гранати към полската страна на границата, заслепяват полски гранични чиновници с лазери, наскърбяват ги, както и нерядко сами вземат участие в заличаване на гранични уреди. Белоруската страна работи провокативно, надявайки се, че ще провокира офанзивни реакции от страна на Полша.



Белоруските служби употребяват мигрантите като инструмент. Те се трансфораха в живо оръжие в хибридната офанзива на режима на Лукашенко. Мигранти целеустремено се трансферират със самолети като туристи от Близкия изток. Те са подвеждани от белоруските служби, които ги твърдят, че ще могат да стигнат през полската граница до други страни-членки на Европейски Съюз, в това число до Германия.

В организацията на маршрута взе участие съвсем целият държавен уред на режима на А. Лукашенко. Контролираните от президентската администрация туристически оператори (напр. Центркурорт) издават предложения за мигранти, след което те получават от белоруското Министерство на външните работи „ туристически “ визи, които изцяло узаконяват техния престой в страната. В Беларус идват да вземем за пример със самолети на белоруската самолетна компания Белавиа. От Минск мигрантите се трансферират на границата с Полша. Белоруските граничари извършват функционалностите на водачи и демонстрират на мигрантите по какъв метод могат нелегално да преминат границата. Мигрантите, които режимът на Лукашенко употребява с цел да дестабилизира полската граница, заплащат от 2000 до 12 000 $ за прекосяване на миграционния маршрут. Голяма част от тази облага отива в институции, следени от управляващите на Беларус, в това число в белоруското Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

В момента в непосредствена непосредственост до полската граница се намират няколко хиляди души. На цялата територия на Беларус обитават общо сред 10 000 и 20 000 души, които са подготвени да прекосят полската граница.

От началото на тази година до 28 ноември полската Гранична полиция записва близо 38 000 опита за нелегално прекосяване на полско-белоруската граница. За съпоставяне, през цялата 2020 година те бяха 88.

Обратно на дезинформацията, популяризирана от белоруската агитация, нито един мигрант от Близкия изток не е умрял поради принуждение от страна на полските служби.

Мигрантите не се намират на „ ничия земя “. Там, където свършва Полша, стартира Беларус. Границите сред двете страни се дефинират от ясна разграничителна линия. Лагерите на мигрантите край граничната ограда са ситуирани на територията на Беларус.

Полша неведнъж се опитваше да изпрати филантропични превози за мигрантите, които се намират по белоруската страна на границата, само че Беларус не позволи те да бъдат позволени на нейната територия. В центровете в Полша са настанени 1000 мигранти. Те получават нужната помощ от полските институции.



Действията на белоруския режим са съпроводени от интензивна акция по дезинформация и агитация. Белоруските граничари целеустремено направляват към полската граница фамилии с дребни деца, а дори дами в напреднала бременност, с цел да снимат видеа с тяхното присъединяване. Те инструктират някои мигранти какво да споделят пред медиите или какво да скандират. В процеса на основаване на дезинформационни материали вземат участие представители на белоруските управляващи и на медиите, подвластни на режима.

Полското държавно управление сътвори специфичен уебсайт на британски език, в който се разгласява настояща информация за обстановката на полско-белоруската граница, както и видео материали:

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР