Ситуацията е скандална. По този начин омбудсманът Мая Манолова оприличи

...
Ситуацията е скандална. По този начин омбудсманът Мая Манолова оприличи
Коментари Харесай

МАНОЛОВА ИЗРИГНА: Ситуацията със закона за хората с увреждания е скандална

Ситуацията е скандална. По този метод омбудсманът Мая Манолова оприличи протичащото се на срещата в Министерството на труда и обществената политика, където се преглежда законопроект за хората с увреждания. Тя изясни, че излиза за малко, тъй като има ангажимент с "Български пощи ", където е медиатор сред стачкуващите и синдикатите в пощите, само че ще се върне, с цел да се продължи работата.

Мая Манолова осведоми, че всичко, което е било говорено, обсъждано и препоръчано, не е взето поради и по неразбираеми условия са написани други текстове. Тя обясни, че най-важното в този закон е самостоятелната оценка и нейната задължителност за всички органи. Важно е също по този начин какви промени ще се одобряват за медицинските произведения и помощните средства, само че в предлагания законопроект нямало никаква трансформира. Имало единствено едно изречение и за персоналната помощ, посочи Манолова.

По думите й би трябвало да има явен ангажимент на комисията, която прави самостоятелната оценка, да направи и оценка на персоналната помощ. Тя даде образец, че вносителите на законопроекта са записали, че от 1 януари 2020 година ще бъде основан профилиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания. Според нея обаче този орган бил записан единствено в едно изречение в преходните разпореждания, само че липсват текстове, които да уточнят какъв ще бъде този орган и какви ще бъдат неговите пълномощия, задължения, функционалности, както и от кого ще бъде избиран. "Текст по текст се води борба ", разяснява Манолова.

Омбудсманът упорства да се запишат положителните текстове, да се заложи действителна промяна за хората с увреждания. Тя бе безапелационна, че има взаимни отстъпки, които няма по какъв начин да се създадат - за самостоятелната оценка и със наложителния й темперамент, за медицинските произведения, за наличната среда, за персоналната помощ и други "Може да не станат тук и в този момент, само че да е ясно, че ще се случат и това да е написано ", добави Манолова и добави, че работата следва.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР