Ситуацията е критична. От месеци насам в Германия има недостиг

...
Ситуацията е критична. От месеци насам в Германия има недостиг
Коментари Харесай

Защо в Германия липсват основни лекарства

Ситуацията е сериозна. От месеци насам в Германия има дефицит на медикаменти по аптеките. Особено по-евтините генерични препарати са дефицитни. Какви са аргументите, споделя Ана Картхаус в публикация за " Дойче веле ".

Джил е на 19. От към седем години страда от депресии. След последния си престой в клиника Джил почнала да взима антидепресанта Venlafaxin. С него тя се усеща добре - ментално е постоянна. Отскоро обаче момичето не съумява да откри медикамента в нито една аптека, въпреки че е обиколила десетки.

След като наложително спряла да взима лекарството, Джил почнала да изпитва познатото ѝ от преди вътрешно безпокойствие, страдала от бодърствуване и всевъзможни страхове. Нямала сили да отиде даже до тоалетната. Междувременно е изпълнена с суматоха, тъй като не знае какво ще се случи с нея, откакто към този момент не взима медикаментите си тъкмо по наставление.

Такъв проблем има и Давид, на който също е изписан Venlafaxin. Каролина пък незабавно се нуждае от Ritalin, а Йохана - от противозачатъчни. И това не са единични случаи. По данни на Федералния институт за медикаменти и медицински артикули сега в Германия има недостиг на 271 медикамента - препарати за намаляване на кръвното налягане, антибиотици, обезболяващи, лекарства против Паркинсон, антиепилептици, инсулинови препарати за диабетици и доста други.

Тенденцията се задълбочава

От 2013 година насам броят на недостигащите лекарства непрекъснато пораства. Тъй като производителите не са задължени да дават публични данни за изчезналите препарати, същинският недостиг евентуално е още по-висок. Само 15 % от оповестените по аптеките неналичия са регистрирани от Федералния институт за медикаменти и медицински артикули.

Експертите от Института въпреки всичко считат, че проблемите с доставките не водят безусловно до сериозна обстановка за пациентите, защото постоянно разполагаем са различни препарати. Но замяната на един препарат с различен не всеки път е безпроблемна. Пациентите постоянно имат нетърпимост към различното лекарство или не усещат стремежи резултат по този начин мощно.

Причината за тази обстановка не е единствено една. Д-р Волф-Дитер Лудвиг, ръководител на Лекарствената комисия към Лекарската камара в Германия, подлага на критика събитието, че главните първични материали и лекарства към този момент не се създават в Европа, а най-вече в Индия и Китай. Освен това на пазара постоянно има монополисти, т.е. даден препарат се създава единствено от една-две заводи.

" И в случай че с едната се случи някакъв случай - да вземем за пример пожар или гърмеж, казусът става голям. " Такъв беше казусът да вземем за пример с антибиотика Tazobac, нужен за лекуването на тежки инфекции.

Изнасянето на производството на медикаменти към страни като Китай и Индия е разследване от ценовия напън. Зигфрид Тром от Съюза на производителите на медикаменти показва:

" Междувременно цените на генеричните препарати са толкоз ниски, че производителите на първични материали, а частично и на медикаменти към този момент не печелят задоволително, с цел да поддържат техническото равнище на оборудванията си на нужното положително равнище. И въпреки търсенето на медикаментите да е огромно, компаниите оставят инсталациите на доизживяване. "

В една система, която е оптимално съсредоточена над успеваемостта, всяка минимална смяна е напряко токсична. Стига се до нарушен индустриален темп, забавяния на доставките, проблеми с качеството на създадените първични материали и лекарства, произшествия, естествени произшествия. А нерядко тези катаклизми съответстват с непредвиден растеж в търсенето на лекарства - да вземем за пример при вълна от простудни болести или откакто е изнемощял някой различен производител.

Стига толкоз глобализация!

Как да се излезе от тази сериозна обстановка? Германският министър на опазването на здравето Йенс Шпан има някои хрумвания. Една от тях е да се поддържа авариен ресурс от извънредно нужни лекарствени средства.

" Осигуряването на медикаменти е угаждане на съществена нужда. Затова ще създадем всичко, с цел да заобикаляме дефицитите в бъдеще. Държавата ще се намесва към този момент по-интензивно в разпределението на медикаментите ", съобщи министърът.

На интернационално ниво ще се търсят решения, с цел да може в Европа още веднъж да се създават повече медикаменти. Еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес счита да стартира по този въпрос разговор с страните членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР