Ситуацията е доста поучителна, определени среди се опитват да създадат

...
Ситуацията е доста поучителна, определени среди се опитват да създадат
Коментари Харесай

Близнашки поиска оставката на Румен Радев

Ситуацията е много поучителна, избрани среди се пробват да основат нервност към това. Категорично желая да заявя, че нещо като безспорен имунитет, що се отнася до президента, в нашата конституция няма. Абсолютно значи някакво събитие, което няма изключение. Самият член 103 демонстрира нещо друго - че има изключение от общото предписание, акцентирайки държавната измяна и нарушение на конституцията. Това съобщи пред NOVA преподавателят по конституцинно право и миинистър-председателят в интервала август-ноември 2014 година проф. Георги Близнашки.

"Тук имаме фундаментален проблем и той е, че това са двете висши закононарушения и те не са открити по законодателен ред. Това постанова да има надлежно пояснение. Там има една предварителна фраза, наказателно-процесуалният кодекс се промени няколко пъти и е доста значимо да се фиксира предварителната инспекция на прокуратурата дали е част от досъдебното произвеждане и какво би трябвало да се направи със събрания материал ", счита той.

"В една република не може да има безотговорни фактори, всички поемат отговорност. В нашия случай с президента, той не е освободен от отговорност, защото всички негови актове се преподписват от министър-председателя или съответния министър. Абсолютен имунитет са имали безспорните владетели и от историята знаем по какъв начин приключва животът им. Всички би трябвало да са подготвени да носят отговорност. Друг е въпросът за процедурите и за метода, по който това би трябвало да бъде осъществено. За това е доста значимо хората на върха на страната да знаят, че носят отговорност ", сподели още Близнашки.

"Много скърбя, че президента с такава лекост направи тази крачка. Смятам, че прокуратурата действаше вярно и в публичен интерес ", добави професорът.

Близнашки направи прилика с процедурата по импийчмънт против Тръмп, която стартира откакто офицер даде показания, съгласно които се накърнява публичния интерес.

"Мнозина се пробват да осуетят решението на Конституционния съд, тъй като не знаят какво ще последва. Аз се надявам тази история да приключи по един законен метод. След като искаш светлината на прожекторите да бъде на всички места, би трябвало да се научиш да поемаш отговорността. При тази сутиация, единственият метод да излезеш от обстановката е да подадеш оставка. Ясно ми е, че това няма да се случи ", съобщи още проф. Близнашки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР