Сицилия, разположена в центъра на Средиземноморието, е привличала орди посетители

...
Сицилия, разположена в центъра на Средиземноморието, е привличала орди посетители
Коментари Харесай

Сицилия привлича посетители с "етичен туризъм"

Сицилия, ситуирана в центъра на Средиземноморието, е привличала орди гости през 2500-годишната си история. Сега обаче се пробва да примамва етични туристи, които не желаят да пълнят джобовете на проведената престъпност, споделя " Ройтерс ".

Отправяйки предизвикателство към стереотипното изложение на сицилианците като гангстери, обществени компании - бизнеси, които желаят освен да натрупат облага, само че и да вършат положително - насочват туристите към хотели, заведения за хранене и магазини, които не са обвързани с мафията.

През последното десетилетие " АдиоПицоТравел " (AddioPizzoTravel), обществена компания, появила се от всеобщо придвижване против мафията, работи с локалните хора, които са решени да разклатят статуквото, като откажат да заплащат " пицо " - сицилиански диалект за парите, които се дават за отбрана. Според изследване от 2012 година близо три четвърти от сицилианския бизнес заплаща такава " такса ".

" АдиоПицо " предлага обиколки, ориентирани към откриването на естествените и културни съкровища на острова, като в същото време туристите научават за историята на гражданската опозиция против мафията и персоналните истории на деятели и магистрати, които са заплатили с живота си.

" Искаме да представяме хубостта на пейзажите ни и гастрономията отвън стандартите, които нормално се приписват на Сицилия. Както и хубостта на хората, които имат смелостта да кажат " не " на мафията ", споделя пред " Ройтерс " създателят на " АдиоПицо " Дарио Рикобоно.

" Пицото " не е просто заплащане на пари в брой, а немилостив механизъм, който гълтам фирмите и ги асимилира в широкообхватна незаконна мрежа, отбелязва " Ройтерс ". Хората, които отхвърлят, постоянно получават смъртни закани или стават жертви на вандализъм и палежи. Те могат даже да се сблъскат с отделяне от локалната общественост и да изгубят клиентите си.

Според изследване на фондация " Роко Киничи " дребният бизнес като дребни търговци и занаятчии заплаща приблизително до 600 евро (670 долара) месечно за отбрана и редица притежатели одобряват разхода за неминуем. За по-големите компании като супермаркети и строителни компании " пицото " може да доближи до хиляди евро.

Чиста стопанска система

Актът на непокорство на " АдиоПицо " е довел до основаването на мрежа за поддръжка, която свързва дребните бизнеси, отказващи да платят " пицото ", с локални консуматори, които с готовност поддържат чистата стопанска система.

След като тази концепция се популяризирала в страната и отвън нея, туристите почнали да се свързват с асоциацията за препоръки за обекти, които са отвън контрола на мафията. Така през 2009 година зародила " АдиоПицоТравел ".

Днес организацията работи с мрежа от над 1000 компании във и към Палермо. Те могат да бъдат разпознати по стикерите на прозорците, които гласят " Плащам на тези, които не заплащат ".

Вино, паста и обиколки на ферми

Град Корлеоне може и да си е спечелил популярност с помощта на връзката си с книгата и филмовата трилогия " Кръстникът ", само че асоциацията против мафията " Либера " избира да се концентрира върху основаването на благоприятни условия за работа на незаетите хора, които другояче биха могли да бъдат впримчени в мрежата на проведената престъпност.

Партньорската й мрежа от обществени компании отглежда органични култури върху земи, иззети от мафията, и предлага обиколки и престой във фермите, където туристите могат да опитат паста и органично вино. Предлагат се и екскурзии до каменните селца, кацнали на върха на неравните хълмове в покрайнините на Палермо.

" Подобни начинания демонстрират, че работните места, необвързани с престъпността, имат смисъл от икономическа позиция ", твърди деятелят от " Либера " Лило Ганджи. " Трябва да дадем съответни благоприятни условия, в случай че желаеме да реализираме обилни промени ", добавя той. " Иначе е доста елементарно за 18-годишен юноша без работа да печели 3000 евро месечно като дилър на дрога за мафията ", разяснява Ганджи.

Активистите, борещи се против мафията, признават, че към момента би трябвало да бъде свършена доста работа, с цел да се популяризира въздействието на етичния туризъм в Сицилия, изключително откакто по-голямата част от стопанската система на острова е под властта на проведената престъпност.

Около 70 % от 50 хиляди компании в Сицилия заплащат " пицо ", основно в провинции с огромни градски центрове като Палермо, Трапани, Катания, Месина. Това сочи изследване на SOS Impresa - подразделението за битка с рекета на италианската асоциация на търговците на дребно Конфесерченти (Confesercenti).

" Въпреки че Коза ностра и други мафиотски групи в Сицилия демонстрират признаци на рецесия, редица бизнес притежатели отхвърлят да признаят, че заплащат пицо ", твърди Умберто Сантино, създател на асоциацията за битка с мафията в Палермо " Сицилански център за документи " Джузепе Импастато ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР