Сицилианският автор Андреа Камилери, който стои зад известната поредица от

...
Сицилианският автор Андреа Камилери, който стои зад известната поредица от
Коментари Харесай

Авторът на "Комисар Монталбано" Андреа Камилери почина на 93 години

Сицилианският създател Андреа Камилери, който стои зад известната поредност от престъпни романи за Комисар Монталбано, превърнати по-късно в сполучлива телевизионна поредност, е умрял на 93 години, оповестява Би Би Си.

Един от най-обичаните писатели на Италия е бил признат в болница в Рим предишния месец след сърдечен удар.

Криминалният създател е прочут най-много с детективската си поредност с основен воин контрольор Салво Монталбано, който се подвизава в измисления сицилиански град Вигата.

Тяхната екранизирана от RAI телевизионна версия бе доста харесвана в Италия, след което доби известност и във Англия, Съединени американски щати, Франция, Испания, Германия и Австрия.

В България част от книгите от поредицата са издавани от издателство " Книгопис " през 2013 и 2014 година в превод на Весела Цалова. Камилери е преведен за първи път на български език през 2009 година от Даниела Илиева с романа " Пансион Ева ", написан на сицилиански акцент.

През последните години писателят изгубва зрението си, само че през 2017 година споделя в изявление, че това в действителност му оказва помощ да вижда нещата по-ясно.

" Сляп съм, само че загубата на зрението ми съживи всички останали мои сетива ", споделя създателят тогава и добавя, че паметта му се е подобрила и че продължава да написа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР