"Ситигруп" обяви на 10 септември, че следващият й главен изпълнителен

...
"Ситигруп" обяви на 10 септември, че следващият й главен изпълнителен
Коментари Харесай

Жена ще оглави Ситигруп

"Ситигруп " разгласи на 10 септември, че идващият й основен изпълнителен шеф ще е жена. Това е Джейн Фрейзър, която сега е президент и началник на световното ръководство за дребни банкови услуги. Госпожа Фрейзър ще размени на поста Майкъл Корбат, който се отдръпва през февруари 2021-а след 37 години работа в банката, от които осем - като основен изпълнителен шеф. С това предопределение "Ситигруп " става първият наедрял състезател от Уолстрийт, който поверява управлението на жена.

Председателят на борда на шефовете на "Ситигруп " - Джон Дъгън - разгласи, че госпожа Фрейзър ще "издигне банката на идващото (по-високо) ниво " с помощта на големия си опит и знания на всичките линии на бизнес и райони и поради способността си да мисли стратегически.

Петдесет и тригодишната Фрейзър е родена в Шотландия. Дипломира се като бакалавър по стопанска система в университета в Кеймбридж, а по-късно получава магистърска степен от бизнес учебното заведение на Харвард. Започва кариерата си в "Голдмън Сакс " в Лондон, след което се трансферира в консултантската компания "Макинзи ", където работи в региона на финансовите услуги и световната тактика и израства до сътрудник.

Постъпва на работа в "Ситигруп " през юли 2004-а като началник на потребителската тактика на капиталовото и световно банково ръководство и последователно стартира да се изкачва по служебната стълбица. На сегашната си управителна позиция е от 2019-а и дава отговор за бизнеса на институция в 19 страни, откакто като преди този момент е била началник на поделението на банковата група за Латинска Америка.

В банковия свят, непокътната до ден сегашен мъжка територия, я считат за изгряваща звезда, а след трусовете в "Уелс Фарго " - за евентуален нов водач на банката.

През 2015-а заема 41-о място в 51-членната ранглиста на списание "Форчън " на най-влиятелните бизнес-дами в света.

Фрейзър е омъжена и има двама сина. Съпругът й, родом от Куба, напуща работата си на банков управител в Европа по време на финансовата рецесия от 2008-а, с цел да се грижи за децата.

Назначението на Фрейзър за началник на четвъртата по величина банка на Америка идва в изискванията на мощен публичен напън и апели за равнопоставено отношение по сексуален и породист симптом. В края на 2019-а единствено 31 дами са заемали управителни постове в огромни американски компании, чийто акции са включени в показателя S&P 500. Тогава на чуване в Конгреса са поканени шефовете на седем от най-едрите американски банки, които трябвало да обяснят неналичието на дами и цветнокожи в управническите им екипи и да отговорят на въпроса дали биха показали за свои приемници дами или лица от друга раса. Никой от тях не е дал отговор утвърдително.

Миналата година "Роял бенк ъф Скотлънд " назначи Алисън Роуз за основен изпълнителен шеф и тя стана първата жена началник на една от четирите водещи кредитни институции на Острова.

Госпожа Фрейзър пък ще е "бялата лястовица " на Америка. Още когато минава на работа в "Ситигруп " преди 16 години, тя изяснява прехвърлянето си оттатък Атлантика с по-големите благоприятни условия за израстване на дамите. Макар че в изявление за "Си Ен Ен " през 2018-а тя да отхвърля да има аспирации към висшата управническа позиция в която и да било банка, тъй като има още доста да учи.

Всъщност, госпожа Фрейзър неведнъж е получавала пълномощия да оздрави попаднали в усложнения елементи на "Ситигруп ". Тя работи в ипотечното й ръководство след финансовата рецесия през 2008-а и е назначена да дава отговор за Латинска Америка незабавно след абсурда с отпуснати с машинация заеми за 400 млн. щ. $ от банковото отделение ( "Банамекс ") в Мексико.

Самата Фрейзър твърди, че, с цел да бъде човек добър водач, той би трябвало да има визия и кураж да взема непопулярни решения и да задава неуместни въпроси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР