Системното застрояване на местността "Кладери", намираща се в непосредствена близост

...
Системното застрояване на местността "Кладери", намираща се в непосредствена близост
Коментари Харесай

Скандал! Направиха паркинг на Иракли


Системното застрояване на местността "Кладери ", намираща се в непосредствена непосредственост до оповестения със закон за екоплаж "Иракли ", продължава. На ход е построяването на паркинг със 70 паркоместа, като е планувано и монтирането на "павилиони за пакетирани артикули, сувенири и разхладителни питиета ". Това се случва без наложителната оценка на въздействието върху околната среда, а ДНСК твърди, че нарушавания при дейностите край "Иракли " няма - сигнализира екологът и претендент за евродепутат от листата на "Демократична България " Тома Белев. В отговор от компанията вложител "Дарс инвест " показват, че това не било паркинг - вероятно били "джобове " за паркиране на тежката техника при реконструирането на пътя от отбивката към плажа.



Както е известно, от няколко години насам на територията на някогашния пионерски лагер кипи интензивно строителство. Плажната линия е разграничена на две от устието на река Вая и по този начин са обособени двата плажа - "Вая " и оповестеният за плаж за природосъобразен туризъм - "Иракли " - на сантиметри един от различен. Дейностите по построяването на бунгала и друга инфраструктура на първа линия се случват зад "Вая ".



За да се стига от основния път до концесионирания плаж вложителите започнаха реорганизация на отбивката. Разрешението за градеж е издадено на 12 април тази година, демонстрира информация в регистрите на Община Несебър. Дейностите стартират седмица по-късно, а плануваният период за осъществяване е 25 дни - доникъде на май. Те включват "изкоп и основа на пътя, горно строене, път с уширения за паралелно паркиране, бордюри с два обслужващи тротоара и асфалтова настилка на пътя. "



Паралелно още при започване на предходната година "Дарс инвест " е внесла капиталово предложение за построяването на паркинг, а екоинспекцията в Бургас постановява, че за него е належащо осъществяването на Оценка на въздействието върху околната среда. Белев е посетил строителната площадка на място и е снимал фрагменти, на които се вижда изипването на чакъл в огромни количества, което прилича паркинг - или съвсем подготвен паркинг, който чака единствено асфалтиране. По думите му става въпрос за парцел зад някогашния лагер - където е планувано и построяването на въпросните 70 паркоместа с павилиони за сувенири. Подава сигнал - за строителство на черен път, паркинг и струпване на земни маси в пасбище. И получава в отговор от ДНСК Бургас: такова нещо няма.



Ето какво дава отговор институцията:

"Налице е изговаряне на РИОСВ-Бургас по отношение на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда за осъществяване на капиталовото предложение и към сегашния миг процедурата не е приключена. "

"Предвид изнесеното в сигнала на господин Белев е осъществена инспекция от инспектори на РО НСК Бургас, РДНСК Югоизточен регион на място и по документи. Към момента на инспекцията гореописаният градеж е на стадий - построен е секторът от пътя според позволение за градеж от 12 април 2019 година "

"Няма открито струпване на земни маси, строителство на черен път и паркинг в аграрни парцел - пасбище. Не е открито осъществяване на строителни и монтажни работи. "



Клуб Z се свърза с Мирислав Иванов, посоченото лице за контакт по капиталовото желание за построяването на паркинга.

"Завършена процедура за паркинг с всички изискуеми позволения към момента няма. Оттам нататък кой какво е снимал - не знам. Пътят имаше доста сериозна реорганизация, в плана има така наречен джобове за паркиране. Но кой какво е снимал, по какъв начин и по кое време го е снимал и в коя част на България, не мога да знам. Няма по какъв начин да разберем какво има там без аз и вие да отидем на място дружно с геодезисти и с индивида, който е снимал и да измерим от точка до точка " , съобщи Иванов.



"Ако това е просто "джоб ", то този "джоб " е един декар... " , разяснява в отговор Тома Белев.











Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР