Системният проблем с разделението на властите се появи по време

...
Системният проблем с разделението на властите се появи по време
Коментари Харесай

Божанков: Предложенията за промени на правомощията на президента не са анти-Радев

Системният проблем с разделянето на управляващите се появи по време на служебните кабинети, съобщи в " Денят стартира " депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Заради това той е предложил на парламентарната група на ПП-ДБ да внесе законопроект, който преразглежда пълномощията на служебните кабинети и ограничение на президентските квоти в регулаторите. Според Божанков те са се трансформирали в инструмент за агитация. Определи законопроекта като " анти-еднолична власт ", а не " анти-Радев ".

" Независимо кой е президент, не би трябвало да стигаме до състояние, в което някой самичък утвърждава своите кандидатури и назначения, изключително когато Народното събрание не работи (...) Нашата Конституция изисква от президента да бъде обединител, а нашият президент желае да бъде проруски. Това разделя хората на войнолюбци, както той ги назовава и други, които на него му харесват ".

Предложените промени в закона са само в пълномощията на Народно събрание и единствено то може да реши дали да редуцира президентските квоти в регулаторите.

" Хиляди хора бяха заменени от служебната власт на президента и на тяхно място бяха сложени военни лица. Не знам дали военните имат квалификацията да ръководят цивилен структури и регионални управи ", разяснява депутатът.

Целта не е Радев да не ръководи, а да нямаме ръководство, което цели да извади България от европейския ѝ път, съобщи Божанков. Попита по какъв начин президентът е коректив на държавното управление, когато нападна европейската му позиция за Украйна.

Депутатът още веднъж уточни, че не вижда нищо скандално в записа на Политическа партия - в него се споделя, че в службите би трябвало а се направи освен кадрова, само че и систематична смяна.

" Имаме гърмежи в фабрики, отровени хора. Чакаме службите и прокуратурата, само че те не работят. Като депутат още от първите дни на инзавията (на Русия в Украйна), виждайки реакциите на нашите служби, ви споделям с безспорна увереност - систематична промяна е нужна ".

Според него службите са овладени от някой, който има интерес да не работят и разяснява, че България е единствената страна в Европа, която не е замразила каквито и да е било съветски активи.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР