Системната липса на достатъчно сън се отразява негативно върху здравето

...
Системната липса на достатъчно сън се отразява негативно върху здравето
Коментари Харесай

5 ефикасни трика за бързо заспиване

Системната липса на задоволително сън се отразява отрицателно върху здравето и ежедневната ни интензивност на работното място и през свободното време. „ Недоспиването може да се познае по нестабилното прочувствено положение, нараснала несдържаност и взимането на неприятни решения “, споделя пред „ Бизнес инсайдър “ Робърт Оуксман – шеф на Sleep to Live Institute.

Работниците и чиновниците, които страдат от разстройства в съня, имат компликации в запомнянето на детайлите и се оправят по-трудно със стресови обстановки. А тези, които спят единствено един или два часа по-малко от нужното, са изложени на нараснал риск от инфекции, затлъстяване, диабет и сърдечно съдови болести, разяснява Оуксман.

За да ни оказват помощ да се оправим с безсънието, от „ Бизнес инсайтър “ са подготвили 5 елементарни съвета, които можем най-малко да изпробваме. Представяме ви ги в идващите редове.

1. Спазвайте прецизно рутината преди лягане

Трябва да изпълнявате едни и същи действия по разпределяне преди да си легнете, споделя Оуксам. Пробвайте с гореща баня или четене на книга на приглушена светлина. Стаята би трябвало да бъде затъмнена, а температурата – сред 18 и 20 градуса по Целзий.

2. Не използвайте телефона си като будилник

Знаем, че би трябвало да ограничим потреблението на технологиите преди лягане. Може да не осъзнавате, само че постоянно самото наличие на смарт телефона ви в стаята може да ви попречи да заспите – в случай че не могат да се унесат бързо в сън мнозина от нас усещат ентусиазъм да го отворят и ревизират какво се случва да вземем за пример в обществените мрежи.

„ Вашата спалня би трябвало да бъде непокътната за сън, секс и нищо друго “, споделя Оуксман и ни поучава да изхвърлим смарт телефона си от нея и да го сменяем с на ниска цена будилник.

3. Практикувайте надълбоко дишане

Когато си легнете, само че тялото ви още е с напрежение от деня, може да изпитате компликации при заспиването. Според публикация в WebMD, в случай че в такива моменти започнете да практикувате надълбоко дишане, мозъкът ви ще разпознае, че се пробвате да се отпуснет. Така той ще изпрати команди на тялото ви да стартира процедури по разпределяне.

„ При поемане визуализирайте в главата си чистият и свеж въздух, който нахлува в дробовете ви, пътува през тялото ви и прочиства клетките ви. При издишване си представете по какъв начин всички отрови и отрицателни страсти се изхвърлят в атмосферата, оставяйки тялото ви изцяло възобновено. Фокусирайте се върху този устойчиво и умерено вдишване-издишване и ви подсигурявам, че ще започнете да се чувствате по-спокойни и отпуснати “, изяснява Вики Стар от Psychology Today.

Първият път, когато опитате тази техника, е най-вероятно резултатът да е слаб. Трябва да упражнявате настойчиво, до момента в който постигнете оптимален резултат.

4. Отпуснете мускулите си

Постепенното мускулно разпределяне е способ, който оказва помощ за премахването на стрес и неспокойствието, което постоянно тормози хората през нощта. Тази техника изисква да се фокусирате върху характерна мускулна група. Катерин Дарли, шеф на института Натуропатична сънна медицина в Сиатъл поучава да фокусирате тази прогресивно разпределяне на мускулите, като се тръгне от пръстите на краката.

„ Свийте пръстите си, задръжте ги по този начин, до момента в който броите до седем, и след това ги отпуснете “. Повторете това упражнение с всички мускули нагоре по тялото, до момента в който стигнете до врата.

5. Вършете безмозъчни действия

Експертът по съня доктор Вики Сихол предлага играта на безмозъчни игри като броенето от 100 до едно по групи от три. Ритъмът от броенето може да сложи мозъка ви в подготвеност за сън. Това и повода хората да „ броят овце “, с цел да заспят. Броенето с прескачане на по три цифри не е толкоз елементарно като елементарното преброяване в обратна посока. Целта му е да ви държи съсредоточени и да не ви разрешава да се разсейвате към стресиращи тематики.

източник: econ.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР