Системите за разпознаване на лицата вече са нещо обикновено. Те

...
Системите за разпознаване на лицата вече са нещо обикновено. Те
Коментари Харесай

Невронните мрежи не разпознават добре тъмнокожите мъже и жени

Системите за различаване на лицата към този момент са нещо нормално. Те се употребяват в лицевите скенери като Face ID и за търсене на рискови нарушители.
Science Daily заяви, че група експерти от Масачузетския софтуерен институт (MIT) и от Станфорд деликатно са изследвали няколко комерсиални логаритми за различаване на лица с потребление на изкуствен интелект, които се държат като сексисти и расисти.

При проучването се обясни, че при разбора на фотоси на бели хора, логаритмите са позволили неточност единствено в 0,8% от случаите, а при тъмнокожите дами грешката доближава приблизително 30% . За откриването на тази причинност са употребявани 1200 фотоси на разнообразни хора. След това индикаторите са съпоставени със скалата на Фицпатрик, съгласно която се разграничават 6 вида кожа – с I е маркирана най-светлата, а с VI – най-тъмната.

Оказа се, че при дамите с кожа IV, V и VI по скалата на Фицпатрик, процентът на грешките е надлежно 20,8%, 34,5% и 34,7%. Системата бърка и при установяване на пола при чернокожите хора.

Изследването повдига значимия въпрос, дали в действителност логаритмите за различаване на лица работят както би трябвало. В Китай да вземем за пример, разпознатото от системата лице може да се употребява за привличане към наказателна отговорност.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР