Системите за контрол са проектирани по време, когато не е

...
Системите за контрол са проектирани по време, когато не е
Коментари Харесай

Възможна е ядрена война заради ИТ уязвимости

Системите за надзор са проектирани по време, когато не е регистрирана вероятността от хакерски атаки

Съществуващи опасности слагат под подозрение надеждността и целостта на системите за нуклеарно оръжие по време на рецесия, считат специалисти

Успешна хакерска атака против оръжейни системи може да докара до непоправими последствия, включително до пълномащабна нуклеарна война, сигнализира английска неправителствена организация. Военната инфраструктура е уязвима по този начин, както и гражданската, считат специалистите.

Системите за нуклеарно оръжие са податливи на кибернападения, по силата на това по кое време и по какъв начин са основани, твърди отчетът на Кралския институт за интернационалните връзки, озаглавен „ Киберсигурността на нуклеарните оръжия: закани, уязвимости и последствия ”.

„ Има редица уязвимости и пътеки, по които един хакер може да получи достъп до системите за надзор на нуклеарните оръжия, без знанието на страната ”, се споделя в отчета. „ В изискванията на нараснало напрежение, хакерските атаки против нуклеарни оръжия могат да доведат до ескалация на обстановката, до тяхното използване ”, предизвестява отчетът.
още по тематиката
Спонтанни пускания на оръжията могат да се дължат на прекомерната убеденост в погрешна информация и данни. Освен това една компрометирана система не може да се смята за значим фактор при вземането на решения, акцентират създателите на разбора.

Проблемът идва от това, че системите за нуклеарни оръжия са създадени в миг, когато компютърните технологии са били в начален етап на развиването си и вероятността от злонамерени въздействия върху тях не е взета под внимание, се споделя в отчета.

Логистичните системи на нуклеарни оръжейни системи също съдържат доста недостатъци, включително софтуерни неточности, човешки фактор, възможност от щета в системата и така нататък Тези недостатъци могат да бъдат употребявани от хакери, с цел да обхванат в системите за надзор на нуклеарните оръжия.

Съществуващите опасности слагат под подозрение надеждността и целостта на системите за нуклеарно оръжие по време на рецесия. Това важи с особена мощ, когато става въпрос за попречване на инцидентно стартиране на нуклеарното оръжие, поддържане на контрола върху отбранителната система като цяло, при връзки и обезпечаване на надеждността на системите, споделят специалистите.

Цифровизацията и потреблението на нови технологии в нуклеарните оръжейни системи дават редица преимущества, само че в това време усилват уязвимостите за вероятни хакерски атаки, е различен извод от отчета.

Повечето нуклеарни системи бяха построени в миг, когато никой не предвиждаше д вероятните киберзаплахи. Впоследствие системите бяха осъвременени с благоприятни условия за достъп до мрежата, само че това също ги прави уязвими. В същото време, сполучливите офанзиви в последно време против огромни промишлени предприятия в разнообразни страни демонстрират, че опасността от кибер офанзиви против нуклеарни оръжейни системи е доста действителна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР