Системите за бизнес управление и анализи имат потенциала да променят

...
Системите за бизнес управление и анализи имат потенциала да променят
Коментари Харесай

Технологиите и бъдещето на спорта

Системите за бизнес ръководство и разбори имат капацитета да трансформират напълно работата на треньорите, ръководството на връзките с почитателите и даже – да спомогнат за понижаване на футболното безчинство
Софтуерните системи за бизнес ръководство и разбори, които от години се развиват с бързи темпове в банки, индустриални предприятия и търговски вериги, са на път да трансформират още един сегмент – този на спортните надпревари. Все повече клубни тимове се обръщат към този вид софтуерни решения в опит да проучват и ръководят по-добре играта на своите състезатели, държанието на почитателите и не на последно място – това на футболните хулигани.

Ето някои от най-любопитните способи, по които системите за ръководство на бизнеса трансформират спорта:
Управление на връзките с почитателите
„ За клубните тимове почитателите са на процедура клиенти “ – споделя Даниела Димова, маркетинг експерт в българската консултантска компания за бизнес програмен продукт Тим ВИЖЪН България. „ Те носят доходи за милиарди евра всяка година и връзките с тях би трябвало да бъдат ръководени по същия метод, по който сполучливите компании ръководят контактите си със своите консуматори “ – добавя още тя.

Съвременните системи за ръководство на взаимоотношенията с клиентите (CRM – Customer Relationship Management) все по-често се употребяват от огромните клубове в развой на цифрова промяна, помагайки им да събират и проучват информация за държанието на почитателите, да построяват точни профили, да персонализират контакта си с тях и като цяло да изградят и ръководят сполучливо двупосочна връзка със своите фенове. Някои огромни футболни клубове да вземем за пример, употребяващи Microsoft технологии в маркетинг тактиката си, са съумели единствено за две години да усилят приходите си, осъществени през цифровите канали на клуба с 30 %.
Справяне с футболното безчинство
Сблъсъците сред футболните агитки и вандализмът по стадионите се трансформират във все по-сериозен проблем по света и в частност – в България, и водят до съществени вреди, риск за здравето и струпване на отрицателни страсти към играта. В опит да се оправи със спортното безчинство, Народното събрание одобри промени в Закона за запазване на публичния ред при осъществяване на спортни мероприятия, които, наред с други ограничения, ще задължат спортните федерации да екипират стадионите със системи за видеонаблюдение и да вземат превантивни ограничения, които да подсигуряват, че лица с предходни регистрирани хулигански прояви няма да бъдат допускани на територията на спортните уреди.

„ Не е изненадващо, че решението на казуса със спортното безчинство се търси в областта на технологиите “ – споделя още Даниела Димова от Тим ВИЖЪН България – „ Футболът съответно изобилства от образци, в които огромни европейски и международни тимове се възползват от опциите на „ бизнес “ софтуера, с цел да подобрят цялостното си показване, връзката с почитателите си, а неотдавна – и с цел да покачат сигурността на клубните си игрища и да дадат опция на феновете на играта да й се любуват гладко. “
Изкуственият разсъдък в битка с футболното безчинство
Видеонаблюдението и опциите на лицевото различаване не са оригиналност във футбола. Подобни системи към този момент сполучливо се ползват по стадионите в Уругвай, Колумбия, Бразилия, Австралия и други, а това лято ще бъдат тествани в Лондон за обезпечаване на безбилетен достъп до спортни и музикални събития.

„ Съвременните софтуери за лицево различаване употребяват опциите на машинното самообразование (machine learning), с цел да подсигуряват висока степен на акуратност при различаване на облици, в това число идентифициране на лица от видеозаписи в действително време “ – добавя още Даниела Димова от Тим ВИЖЪН България, давайки за образец облачното решение Microsoft Face API, част от пакета когнитивни услуги, създадени от Microsoft.

Интегрирането на сходно решение със системите за наблюдаване на спортните обекти към този момент е потвърдило своята успеваемост както при взимане на превантивни ограничения за недопускане на регистрирани хулигани на територията на стадионите, по този начин и за неотложно идентифициране на участниците в произшествия, зародили по трибуните. В дълготраен проект това може да значи генерално решение на казуса със спортното безчинство.
Бизнес анализите в спорта
„ Макар и ненадейно за мнозина, навлизането на системите за бизнес разбори (BI – Business Intelligence) в спорта е изцяло разумно, тъй като това е една от областите, които генерират голямо количество данни както на терена, по този начин и отвън него. Ръководствата на спортни клубове наблюдават непрекъснато данните за статистики на играчи и тимове, за медийни контракти, за продажби на билети и почитател продукти и даже на храни и питиета по време на спортните срещи. Затова и BI решенията имат капацитета да окажат съществено въздействие на този сегмент “ – споделя  Даниела Димова, маркетинг експерт в Тим ВИЖЪН България.

Ето някои от любопитните приложения на Business Intelligence решенията в спорта:
На терена
BI технологиите могат да разпознават и проучват играта на най-резултатните играчи, представянето им в избрани срещи и на избрани постове, както и да наблюдават и проучват получени контузии и възстановителни способи, развиването на опциите на играчите и създаване на уравновесен екип. Освен това, инструментите за разбори като да вземем за пример софтуера Tableau с огромен триумф се употребяват за следене и сравняване статистиките на играчи, към които тимът демонстрира интерес или евентуално възнамерява да притегли.
Носими устройства
В някои спортове, изключително в Съединени американски щати навлизат и разнообразни типове „ носими “ устройства, които се прикрепят към играчите по време на спортните срещи. Анализът на данни, постъпващи от тях по време на игра, дава опция посредством BI инструментите да се построи картина на срещата в действително време, която на момента да подкрепи треньорските решения или да се употребява за следващи стратегически разбори.
Извън терена
Извън терена BI инструментите намират приложение в подпомагането на управническите решения, ангажиране на почитателите, разбор на най-предпочитаните от тях клубни продукти, разкриване на трендове и други Те дават на управленията на тимовете надеждна и ясна информация в действително време, благодарение на която да приоритизират и разпределят запаси, да ползват маркетингови принадлежности за повишение на продажбите на билети и продукти, да осъществят икономии и да реализират заложените цели.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР