Системите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ

...
Системите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ
Коментари Харесай

Свързват уредите за измерване на въздуха в София в единна система


Системите на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) към Министерство на околната среда и водите и гражданските мрежи за премерване на качеството на атмосферния въздух в София ще бъдат свързани. Това стана ясно през днешния ден след срещата на екоминистъра Нено Димов, кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на съвета на учените към Министерство на околната среда и водите - проф. доктор Христомир Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките, проф. дфн Александър Драйшу, декан на Физическия факултет към СУ " Св. Кл. Охридски ", както и Стефан Димитров, основател на гражданската платформа AIRBG.INFO.

" Целта е другите системи да бъдат интегрирани, тъй че да имаме оптимално ясна картина за положението на въздуха в София ", изясни министър Димов. " За нас е от изключителна значимост информираността на жителите от една страна, а от друга – аргументите за замърсяването. Защото информацията за източниците на замърсяване е нужна при създаването на ограниченията за възстановяване качеството на въздуха ", сподели и кметът Фандъкова. Тя напомни, че следва Столичната община да пусне и своя измервателна система с 20 станции. Така в бъдеще ще бъдат интегрирани системата на Изпълнителна агенция по околна среда, гражданската платформа и общинската измервателна система.

Според проф. Брънзов първоначално следва съвместяване на двата вида устройства – 5-те на Изпълнителна агенция по околна среда, и повече от 200 станции, които жителите на София са построили със лични сили и средства. В рамките на идващите 6 месеца учени и специалисти ще създадат калибриране на измервателната техника на AIRBG.INFO и изпълнителната организация. Към всяко устройство на Изпълнителна агенция по околна среда ще бъде инсталиран апарат от платформата AIRBG.INFO. " Инициативата е положително начало към изясняване на източниците на замърсяване ", удостовери и проф. Брънзов.

" Данните от нашата самостоятелна мрежа стартират да се одобряват от общинската и изпълнителната власт. Преди година това беше немислимо, по тази причина е добре, че одобриха да работим дружно ", сподели Стефан Димитров от гражданската платформа. Той добави, че се следва добър модел за синхронизиране сред институционалните и гражданските системи за премерване на замърсяването на въздуха, който сполучливо е бил прибавен преди година в Германия. Министър Димов напомни, че сега се работи по правенето на стандарти за качество на горивата за битово отопление, тъй че още от идващия отоплителен сезон те да бъдат прилагани и да се понижи замърсяването на въздуха от бита.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР