Системите на Български пощи ще се възстановяват поетапно, като вече

...
Системите на Български пощи ще се възстановяват поетапно, като вече
Коментари Харесай

Български пощи възстановява услугите си поетапно след хакерската атака

Системите на " Български пощи " ще се възвръщат поетапно, като към този момент има възможнсот за доставка на интернационалните колета и пратки, за които не се изисква възнаграждение. Това разгласи изпълнителният шеф на държавното дружество Деян Дънешки пред публицисти.

Преди близо две седмици хакерска офанзива порази системите на " Български пощи " и предприятието не можеше да извършва съществени функции като приемането и изпращането на писма и колета, беше забавено и изплащането на пенсии и великденски добавки към хората, които получават парите си през пощите.

На брифинг Дънешки изясни, че главните системи и интернационалният трафик са възобновени и към този момент могат да се получават колета от чужбина, стига да не се изисква заплащане в брой. По думите му и тази опция  " е възстановена почти на 100% и напълно скоро и тя ще стартира да действа ". Той обаче отхвърли да даде прецизен период за това, защото системите, с които работи предприятието, са " доста комплицирани ".

" Не може да се чака, че при такъв сериозен пробив в доста къс период нещата могат да бъдат възобновени. Както следим последните дни - освен " Български пощи " са обект на атака. В последните месеци даже колоси в осведомителните технологии са атакувани, тъй че всичко, което е допустимо, нашите експерти го вършат от първия ден, работим непрестанно и ще продължим да го вършим, до момента в който не възстановим всички услуги ", сподели изпълнителният шеф на сдружението.

Към момента годишните данъчни заявления могат да бъдат подавани в клоновете на " Български пощи ", само че заплащането би трябвало да бъде направено авансово в банка поради невъзможността за заплащане на място. От през днешния ден е възобновена и услугата за битови потребители на ЕНЕРГО ПРО в пощенските станции. Съвсем скоро се чака да проработи и системата за следене на колета.

Дънешки сподели, че към момента не може да бъде несъмнено от кое място е пристигнала хакерската офанзива, но отрече тя да е за подкрепяне на конкуренти на сдружението. Той изясни, че страната оказва цялостно подпомагане, както и че всички пенсии са били изплатени. 

" Всичко, което е било допустимо да бъде направено, с цел да бъдат предпазени системите, е правено през годините. Цифровият свят предлага много рискове и ние ги виждаме ", добави шефът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР