Системата за видеоповторения може да бъде въведена в българското първенство

...
Системата за видеоповторения може да бъде въведена в българското първенство
Коментари Харесай

Въвеждат ВАР в българското първенство през 2021

Системата за видеоповторения може да бъде въведена в българското състезание до 2021-ва година, предвижда някогашният ръководител на Съдийската комисия към БФС Петър Петров, който към този момент извършва длъжността началник план ВАР, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Петров и новият ръководител на Семеен кодекс Костадин Стоичков разкриха, че към този момент са почнали официални дейности за въвеждането на системата за видео асистент-рефер в efbet Лига. „ Това е един доста дълъг и сложен развой. Наред с всички процеси по намиране на най-хубавата оферта, имаме доста други чисто софтуерни, координационни и обучителни процеси, което е един цикъл най-малко година-година и половина. Вчера бяха изпратени публични писма, първо до ФИФА и комисията АИФАБ, плюс департамента за нововъведения, защото те са тези, които дават точната процедура и те дават документ, с цел да бъде стартирана системата ВАР. Ние сме поканили в края на януари те да изпратят свои представители, от АИФАБ и департамента за технологиите, да създадат одит на нашите игрища, да създадат презентация, в която ние целим да поканим вас, почитатели, капитани на тимове, притежатели. Това е първата стъпка “, изясни Петров.

Той предвижда, че ВАР може да се вкара в България за плейофната фаза на състезание през 2021-ва година, т.е. след към година и три месеца. „ Това е бъдещето, това би трябвало да бъде ясно на нашата общност. Сега е взето решение, което би трябвало да е доста известно от нашите тимове, от 2021-ва година и в груповата фаза на Лига Европа ще би трябвало да се употребява системата ВАР и надлежно от 2021 във всички шампионати, които провежда УЕФА, ще я има тази система. Както споделя и президентът Чеферин, без значение от слабите, които има тази система, връщане обратно няма “, разяснява Петров.

Думите му бяха доказани от новия президент на Съдийската комисия. „ Това е пътят, това е бъдещето. Виждате, че в международен мащаб в доста страни тази система е въведена и ние няма по какъв начин да изоставаме от тези международни трендове. По този метод ние целим едно-единствено нещо, което е в интерес на развиването на футболната игра, а точно правдата да спечелва. Не на последно място, нашите интернационалните съдии ще бъдат конкурентоспособни в тези интернационалните конгреси, когато отиват да съдийстват “, съобщи Стоичков.

Вчера бе доказано, че ВАР ще бъде употребен за първи път в България по време на полуфиналния плейоф за класиране на Евро 2020 сред България и Унгария на Националния стадион „ Васил Левски ”, който ще се играе на 26 март идната година. При триумф в този мач „ лъвовете ” ще се изправят против Исландия или Румъния в пряк конфликт за място на финалите на Европейското състезание, като този мач също ще бъде на Националния стадион и в него ще бъде употребена системата за видеоповторения. Употребата на ВАР в тези два мача ще бъде напълно отговорност на УЕФА, посочи Петров през днешния ден. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР