Системата за видео-помощ на арбитрите (ВАР) може да започне работа

...
Системата за видео-помощ на арбитрите (ВАР) може да започне работа
Коментари Харесай

Обявиха кога въвеждат ВАР в България, вече близо 90 страни са я въвели

Системата за видео-помощ на арбитрите (ВАР) може да стартира работа в българската efbet Лига напролет на 2021 година с 15-20 мача от плейофите. Това съобщи някогашният ръководител на Съдийската комисия Петър Петров, който сега е управител по плана за нашата страна.

Самият Петров през днешния ден направи първа презентация на семинара на водещите рефери в Сливен за това по какъв начин ще работи системата и какво е належащо за вярното й пускане. До въпросното пускане обаче би трябвало да се мине обучителен курс за съдиите, също по този начин БФС би трябвало да закупи цялата система и клубовете би трябвало да се приготвят.

На БФС ще бъдат показани три предложения за въвеждане на системата от три разнообразни компании.

Едната е на Hawk-Eye, другата е на немска компания, занимаваща се с съоръжение на вановете за ВАР. Третата е от американска компания, също с присъединяване в обучителния развой на арбитрите.
Членовете на изпълкома на БФС ще се срещнат с офертите на 18 февруари, след което ще преценяват коя оферта е най-хубава.

Нашият футболен съюз и по-специално съдийските шефове ще посрещнат посетители от ФИФА през идната седмица, които би трябвало да дадат наставления по въвеждането на ВАР и всички предхождащи стъпки.

" Компромиси при образованието няма да се вършат. В момента имаме един арбитър, който е на високо равнище в Европа - Георги Кабаков. Но когато управлява там, ВАР са да вземем за пример италианци. Защото към момента нямаме готови българи. Най-напред ще се стартира с образованието на интернационалните ни съдии, с цел да влязат оптимално бързо в европейските условия, когато излязат зад граница. След това ще бъдат подготвени и реферите, които са в ранглистата на нашата първа лига. Накрая може би ще бъдат подготвени и някои от младите и перспективни съдии от Втора лига като възможен запас, изясни Петър Петров.

Много хора си задават въпроса от кое място ще пристигна финансирането, защото това е скъпа система. Петър Петров отговори по този начин: " Ще търсим разнообразни източници. На първо място ми идва като концепция програмата " FIFA Forward Development ", по която са кандидатствали и утвърдени хърватите. Миналата седмица се организира и първата среща с ВАР в хърватското състезание. Ние също ще аплайваме по нея. Разчитаме на помощта и на Министерството на спорта, тъй като за образованието на съдиите ще имаме потребност от още средства ".

България върви много обратно спрямо другите балкански страни, регистрира Петър Петров. Турция, Гърция от дълго време употребяват въпросната система. От скоро това вършат Сърбия и Хърватия.

" Близо 90 страни в света вкараха ВАР. Надявам се най-малко да влезем в топ 100. За момента на Балканите зад нас са Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора. Вярвам, че няма да стигаме тяхното равнище, тъй като ще бъде доста неприятно.

Накрая той добави, че баражът с Унгария през март по пътя на нашите национали към Евро 2020 ще се организира на Националния стадион " Васил Левски " и няма никакъв проблем в това отношение. Стадионът, както и този в Разград, са лицензирани за потребление на ВАР.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР