Системата за велосипеди в Бургас съществува от 2013 г. и,

...
Системата за велосипеди в Бургас съществува от 2013 г. и,
Коментари Харесай

София провали идеята за велоконцесия

Системата за колела в Бургас съществува от 2013 година и, макар несъвършенствата й, общината се старае да я усъвършенства

© Надежда Чипева Концесията за колела чартърен в София буксува от над три години и най-вероятно ще се провали.В основата й стои сбъркана философия, която трансформира състезанието в борба за рекламни площи на няколко играча в сектора.Дори и без недомисления конкурс споделените колела и тротинетки в София към този момент са (почти) тук. " При такива условия с изключение на Красимир Гергов и неговите сателитни структури никой няма да взе участие и не мога да схвана за какво си затваряме очите ". Думите са на общинския консултант Стоян Александров от " Движение 21 " и са изречени при започване на 2016 година във връзка идната концесия на колела чартърен в София. Те се оказват значително оракулски. Три години и половина по-късно процедурата върви към неуспех поради несекващите тъжби на участник, обвързван с тогавашния рекламен предприемач (и миноритарен съучастник в bTV) Красимир Гергов. Но освен. Неуспехът на тази странна процедура е съдбоносен заради куп други аргументи.

Това не е безусловно неприятна вест. Концесията e въображаема в далечните 2010 - 2012 година - преди съвсем 10 години и към днешна дата е, меко казано, несъответстваща. Най-големият ѝ недостатък сигурно е съчетанието на отдаване на колела и на рекламни пана из столичния център. Това е апетитната и печеливша активност, която измести фокуса от предлагането на качествена социална услуга. Процедурата притегли едвам четирима участника - компании и обединявания на огромните играчи на пазара на външна реклама в София, до един с нулев опит в построяването на велосипедни системи.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък С това проблемите не се изчерпват - велостоянките бяха закрепени през 2012 година - преди построяването на доста метростанции, преди огромните поправки в центъра; не беше ясно по какъв начин велосипедите ще се интегрират с останалите типове транспорт; планувани ли са застраховки, ще има ли комбинирани билети, задоволително ли са колелата, по какъв начин ще се придвижват по окаяната софийска велосипедна мрежа и доста други. Да не забравяме и прословутото свойство на общинския съвет да подписва неизгодни контракти с частни оператори или по-точно неумението на администрацията да направи читаво публично-частно партньорство. Това (а и същият микс от външна реклама в подмяна на обществена услуга) беше в основата на неуспеха на друга концесия - за спирките в столицата, от която Столична община дефинитивно се е отказала, по информация на " Капитал ". " Това си беше затулен опит да се монополизира рекламата в центъра в идващите 10 години ", Радост Маринова, " Велоеволюция "

" Тази концесия не трябва да се случва. Системата за публични колела по света от дълго време се промени. Вече няма така наречен стоянки, които натоварват градската среда и са скъпи. Велосипедите от дълго време не стоят на докинг станции, ами се разполагат свободно и се управляват посредством GPS. По-евтино е, по-чисто е, остава казусът, че се пръсват из града, само че това може да се управлява от операторите посредством ограничения за дисциплиниране и поощряване ", разяснява Радост Маринова от сдружението " Велоеволюция ". " Рекламните босове нямат никакъв опит с това, а и не ги виждам в партньорство с огромни непознати оператори. Това си беше затулен опит да се монополизира рекламата в центъра в идващите 10 години ", споделя още тя. Маринова признава, че въпреки всичко желанията да се построи система за колела чартърен са били положителни (всъщност те значително бяха " за имидж " - поради избирането на София за столица на спорта и от българското европредседателство, които от дълго време отминаха). " Но се провали поради метода, по който беше дефинирана и по-добре, тъй като в случай че в действителност беше тръгнала, в този момент щяхме да имаме едни монументи на провалала. "

Рекламни войни

За концесията наддаваха четири участника: обединяванията " София байкс ", " Собайк ", " Вело Арчър София " и компанията " Метрополис груп ". Класираното преди всичко " София байкс " и компаниите в него са свързани със Зарина Генчева и ръководените от нея " Метрореклама " (държи рекламата в столичното метро), печатница " Дедракс " и други В " Собайк " влизат компании, свързани с някогашния шеф на Общинска банка Любомир Павлов (със мощни позиции във външната реклама и по-точно рекламите по спирките) и някогашна компания на спортния министър Красен Кралев. " Вело Арчър София " е формирано от свързани с Красимир Гергов компании. Основен акционер в " Метрополис груп " с малко над 39% през 2016 година е продуцентът Нико Тупарев, само че към днешна дата делът му е трансфериран на адв. Милан Зарев, съучастник на различен продуцент и публицист - Витомир Саръиванов.

Офертите на претендентите бяха отворени през лятото на 2016 година, след което стартира същинска сага. Свързаното с Красимир Гергов обединяване е отстранено, а явният любимец на общината е представляваното от Зарина Генчева " София байкс ". То беше класирано преди всичко, въпреки че предложи минимална инвестиция от 1.8 млн. лева За съпоставяне - участникът на трето място, " Метрополис ", оферираше 11 млн. лева Това не се приема добре от рекламния необут и обединяването " Вело Арчър " стартира безкомпромисно да апелира всеки стадий от процедурата. Възраженията стигат до Върховния административен съд, който през април 2018 година анулира избора на " София байкс " и връща процедурата в изходна позиция. Един необикновен ход на прокуратурата идва в помощ на общината: става известно, че " Арчър Айдиас " няма законен директорски орган, тъй като поредно през 2017 година и 2018 година са заличени и тримата членове на съвета на шефовете, а нови не са назначени. Такива случаи има стотици, само че прокуратурата се задейства тъкмо по този, сезира Софийски градски съд, който с решение от април тази година приключва активността на " Арчър айдиас ". Това дава съображение на общината още веднъж да в профил обединяването " Вело Арчър ", само че този ход също е обжалван в Комисия за защита на конкуренцията, която още не се е произнесла. " Тази концесия е направена по допустимо най-хубавия метод за обществото ", съобщи пред " Капитал " Зарина Генчева и добави, че представляваното от нея съдружие ще отбрани позицията си с всички вероятни законови средства.

Председателят на комисията, провела състезанието - общинският консултант от ГЕРБ Зафир Зарков, неведнъж разяснява пред " Капитал ", че процедурата ще бъде довършена. Разбираемо - това щеше да е първата концесия на София от 20 години насам и Зарков трябваше да я докара до сполучлив край. Но тя е зациклила съществено, а поради сбърканата ѝ философия и противоречивия избор на реализатор тя може да се обърне против локалната администрация тъкмо преди изборите. По информация на " Капитал " общината и " Център за градска подвижност " разискват вид да дават услугата сами или да търсят подизпълнител, само че дефинитивно решение няма. Така или другояче технологиите и модата - на тротинетките, скутерите, електрическите колела и споделеното пътешестване, нямат потребност от администрацията и най-хубавото, което тя може да направи, е просто да не им пречи. Алтернативите

До няколко месеца в София ще се появят първите споделени електрически тротинетки. Още напролет две водещи компании в региона - Lime и Voi, изявиха предпочитание да си партнират със Столична община и да дават услугата. Третият евентуален снабдител е от България - започващата компания за споделени скутери Hobo. Главният й изпълнителен шеф Теодор Рачев разяснява пред " Капитал ", че чака при започване на септември компанията да е сложила в града 100 скутера. В цената ще са включени такса за отключване на стойност 1.60 лева и таксуване на минута от 0.20 лева

За да подкрепи процеса, общината е създала скица с 200 паркоместа за наемане и връщане на тротинетки, колела, скутери и други Тя беше показана обществено за първи път тази седмица и съгласно специалисти е задоволително гъста и добре направена. " Локациите ще са ситуирани в централната градска част, в зоните за паркиране ", разяснява пред " Капитал " общинският консултант Зафир Зарков. Той разясни, че услугата ще започва едвам когато има утвърден правилник за използването на тротинетките. " Искаме да се поучим от опита на други европейски градове, които пострадаха от безредиците, породени от неналичието на надзор за тези транспортни средства ", споделя Зарков. За момента тротинетките са приравнени на колелата, което значи, че би трябвало да са оборудвани със светлоотазители и звънци, а водачите да са с каски.

Според Радост Маринова от " Велоеволюция " тротинетките имат шанса да създадат за София това, което велосипедите не съумяха. " Общината ще се окаже принудена да усъвършенства инфраструктурата, с цел да минимализира случаите. "

В столицата към този момент има и няколко частни начинания за споделено прилагане на електрически скутери и електрически колела: българската започваща Rent a scoot, както и E-Mountain Bike и Eljoy, също от България. Е-колелата могат да се наемат от две местоположения: Национален исторически музей, като зарядната станция там беше построена със съдействието на столичната самодейност " Зелена София " предходната година; а другата е на компанията и е в " Дианабад ". " Готови сме да си партнираме с общината за построяването на по-добра инфраструктура. Това е методът да се разпространява карането на колело. За да е прелестно едно пътешестване, би трябвало да има подобаващи пътища, а не хората да се тормозят от колите и да се качват по тротоара ", разяснява маркетинг шефът в E-Mountain Bike Добромир Чолаков.
По тематиката работи и Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР