Системата за управление на отпадъците само привидно не е сред

...
Системата за управление на отпадъците само привидно не е сред
Коментари Харесай

      Манол Генов: БСП ще настоява час по-скоро да имаме ефе...

Системата за ръководство на отпадъците единствено видимо не е измежду първите цели на едно ръководство, само че тя действително визира всяка сфера на живот и стандарт, както и на разноски на обществени запаси. Това съобщи на поредност срещи с представители на бизнеса и неправителствени организации Манол Генов, втори в  листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в 17 МИР.  Като ръководител, а преди този момент и като заместник-председател на парламентарната комисия по околна среда и води познавам доста добре минусите и потребностите на системата за боклуци, по тази причина съм безапелационен, че Българска социалистическа партия имаме стройна и аргументирана стратегия в този бранш, сподели Генов. 

Управлението на водите и въздуха са константни акценти в платформата за ръководство на нас, социалистите. Но дългият монопол на ръководство на ГЕРБ деформираха доста от тези политики и не инцидентно страната ни търпи поредност от наказателни процедури от страна на Европейска комисия. В същото време по никакъв начин не е за занемаряване и недораслата ни за европейските стандарти екологична политика и в областта на ръководство на отпадъците. Дори и сега служебното държавно управление признава, че се занимава най-много с минимизиране на глобите за неразчистените през рекултивация остарели депа за боклуци из страната. За мен обаче тематиката за това какво се случва в системата на разделното събиране на отпадъците е надалеч не по-малко значима. Вярвам, че със задействането на новия български парламент и държавно управление точно актуализиране на законодателството за стимулиране на разделното сметосъбиране ще попадне измежду целите, сподели още Генов. 

Последното постоянно държавно управление, по времето на което бях и ръководител на парламентарната екологична комисия, разполагаше със техническо задание за създаване на така наречен депозитна система за опаковки. Нямам визия нещо сега да се случва, само че ние от Българска социалистическа партия ще настояваме работата да продължи, с цел да се стигне и до действителни законодателни промени в бранша. Настоящият монопол на достъп на компании по разделно сметосъбиране по общини е с прекомерно ниска успеваемост, а в това време се харчат десетки милиони левове. Прогнозата ни е, че е изцяло допустимо да се доближи даже до 90% резултат при преработване, в случай че депозитната система проработи, както е в към 20 европейски страни. Като социалисти, ние настояваме да се влага повече в общините, където да се вкарат системи за оптимално обособяване на другите боклуци през системата за сепариране, като биоразградимите се отделят за компостиране. Да въведем депозитната система  означава и да осигурим законодателно какви точки могат и би трябвало да одобряват боклук от пластмаса, стъкло, метал и по какъв начин да се поддържа депозитната система против предаването му. Ясно е, че тази система ще се финансира напълно от бизнеса, където не липсват също искания и напрежения. Каквото и да последва, едно е ясно: на сегашния вкусен монопол в разделното сметосъбиране би трябвало да му се постави край. Трябва да има по-отворен достъп като критерии, през който компании да могат да се борят за оператори на активността, въпреки това, и общините би трябвало да имат нормативна опция да упражняват надзор кой и какъв брой качествено и в какви количества извозва разделния боклук. Защото досега общинските управляващи са страни по тези контракти, само че без право на никакви искания, само регистратори на действия на тяхна територия, изясни още Генов.

Хиляди са хората, изключително младите и екологично ангажираните измежду тях, които упорстват най-накрая да има настояща система, през която да могат ежеминутно да се връщат на тъкмо избрани места опаковки за преработване и достъпът за това да е навсякъде- в кафенето, на бензиностанцията, на пазара, в парка, в комерсиалния център и така нататък Както и да има санкции за не спазващите го. Ние от Българска социалистическа партия отваряме и тематиката най-накрая системата за разделното сметосъбиране да влезе и в домовете на хората и оттова да се изнася разграничен боклук, който да отива само в налични контейнери с ясно огласени и прецизно спазвани графици на транспортиране, заключи още Генов по тематиката.

„ Българска социалистическа партия за  България “ отстоява в тази акция, а и в действителното ръководство преди и след нея, още една екологична тема- тази за чистотата на атмосферния въздух в градовете. Много е лицемерно и даже цинично страната да има ангажимент да следи положението на въздуха, който дишаме, но единствено по огромните градове. А тези в по-малките, а децата и възрастните хора там друго качество ли са, пита социалистът. На последното ръководство на ГЕРБ до май 2021 година комфортно не им доближи време, с цел да им се потърси пояснение за сериозния неуспех на програмата, през която сякаш трябваше доста градове за доста милиони европейско финансиране да сменят отоплението си по този начин, че то да не изхвърля нездравословни излъчвания в атмосферата. Тази стратегия е трагично закъсала, само че парите са усвоени за жал някак си, заключи Манол Генов и прикани в изборния ден на 2 октомври гласоподавателите да не не помнят на кого и защо разчитат да е част от ръководството и да поддържат „ Българска социалистическа партия за България “ с №28 в интегралната бюлетина. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР