Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална

...
Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална
Коментари Харесай

Гвоздейков съобщи: Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална в края на 2026 година

Системата за незабавна помощ по въздух ще бъде изцяло функционална в края на 2026 година, заяви министърът на превоза Георги Гвоздейков пред отрасловата парламентарна комисия. Първият хеликоптер по тази стратегия се чака да бъде създаден на 15 декември. През тази седмица е получен серийният номер на хеликоптера, който е в изпитателна фаза, сподели министър Гвоздейков:

" В неделя отпътува първата група от водачи - 6 водача, които отиват на образование в Италия, с цел да придобият съответния вид към лиценза си. Заедно с тях отпътуват и трима инженери, които са също към състава. В момента болничните заведения работят много съществено за лицензиране на съответните летателни площадки в терените на лечебните заведения. Ние сме създали смяна в нормативната уредба, която облекчава режима за лицензирането ".

Министерството на здравеопазването разполага с всички терени и доникъде на октомври ще бъде оповестена процедурата за създаване на шестте оперативни бази.

Първият хеликоптер ще бъде въведен в употреба на 15 януари идната година. 

Тогава се чака да проработи и първата оперативна база на територията на София - с периметър към 170 км.

Останалите оперативни бази ще влязат в употреба с графика, с който ще идват хеликоптерите, посочи още Георги Гвоздейков:

" В края на юни ще дойде вторият хеликоптер - 2024 година,  2025-та януари ще пристигна третият, 2025 година юни ще пристигна четвърти. И по този начин до 2026-та средата ще дойдат и шестте хеликоптера ", добави транспортният министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР