Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална

...
Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална и ефективна в края на 2026 г.

Системата за незабавна помощ по въздух ще бъде изцяло функционална и ефикасна в края на 2026 година. Първият хеликоптер се чака да бъде въведен в употреба на 15 януари 2024 година Това сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков, който бе изслушан в отрасловата транспортна комисия в Народното събрание. Министърът уточни, че се чака неговото идване на 15 декември, като към този момент хеликоптерът бил в изпитателна фаза.

Около 15 януари се чака да проработи първата оперативна база на територията на София с периметър към 170 км. Влизането в употреба на останалите оперативни бази ще бъде с графика, с който ще идват хеликоптерите, сподели транспортният министър. Той заяви, че в края на юни 2024 година ще дойде вторият хеликоптер, 2025 година – януари – третият, юли – четвъртият и по този начин до 2026 година средата ще дойдат шестте хеликоптера. 

Това е дълъг развой, само че значимото е, че България ще стане една от страните в Европа, която ще разполага със система за незабавна здравна помощ по въздух, сподели министър Гвоздейков, представен от Българска телеграфна агенция.

В неделя отпътува първата група от шестима водачи, които отиват на образование в Италия, с цел да придобият съответния вид към лиценза си. В България няма водач, който да има подобен вид лиценз. Заедно с тях отпътуват и трима инженери, които са също към състава, изясни министърът. По думите му болничните заведения работят много съществено за лицензиране на съответните летални площадки. Ние сме създали смяна за облекчение процедурата за лицензиране на болничната летателна площадка, сподели той. 

Относно летателните бази, където би трябвало да бъдат основани хеликоптерите, през вчерашния ден на държавното съвещание е трансфериран последният терен към Министерство на здравеопазването в Долна Митрополия, сподели транспортният министър, след което посочи, че все още здравното министерство разполага с безусловно всички терени и доникъде на октомври ще бъде оповестена процедурата за създаване на шестте оперативни бази. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР