Системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 663

...
Системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 663
Коментари Харесай

Нито една линейка не отговаря на стандарта, спешните медици готови за протест

Системата за незабавна здравна помощ в страната разполага с 663 автомобила, от които 159 са нови. Нито един от тях обаче не дава отговор на условията на Българския държавен стандарт, както и на европейските такива за сигурност, съоръжение и експедитивност при обслужването на пациентите, предава „ Труд ". Въпросните коли за спешна помощ обслужват 2,5 млн. българи годишно. Това стана ясно по време на конференция, отдадена на проблемите на незабавната помощ у нас във вторник, изнесена от Управителния съвет на Националната асоциация на работещите в незабавна здравна помощ (НАРСМП).

Освен автопарка, остарялата материална база и неприятните условия на труд, значителен проблем е неналичието на медицински стандарт по незабавна медицина. Министерство на здравеопазването по най-бързия метод би трябвало да пренапише анулирания стандарт, безапелационна беше доктор Десислава Кателиева, ръководител на НАРСМП.

По думите ѝ сега медиците работят без нормативна база и отбрана при положение, че пациентът си потърси правата пред съда.

Освен това незабавните медици са в подготвеност за започване на протестни дейности, прецизира Българска национална телевизия.

Припомняме, че през март, 2017 година петчленен състав на Върховен административен съд анулира въпросното разпореждане поради неясноти в стандарта по отношение на средствата, нужни за използването на уредбата; какви са предстоящите резултати; липса на разбор за сходство с правото на Европейски Съюз. Най-общо стандартът за незабавна медицина регламентира активността и дилемите на медиците; понятието незабавен пациент; превоза, диагностично-лечебния развой, координацията и връзката при спешност; активността на Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) в страната и техните филиали и така нататък

Бави се и планът за рационализация на незабавната помощ по Оперативна програма " Региони в напредък ", който предвиждаше 160 млн. лева за закупуването на 400 нови автомобила и рационализация на ЦСМП у нас. Ако не се подобрят материалната база и изискванията на труд, напущаме, сподели още доктор Кателиева.

Данните демонстрират, че записаните набези над незабавни медици през 2015 година са били 350, през 2016-а са 50. От началото на тази година са минимум шест.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР