Системата за предоставяне на обществеността на информация за качеството на

...
Системата за предоставяне на обществеността на информация за качеството на
Коментари Харесай

Министерството ни предлага да следим качеството на въздуха онлайн

Системата за даване на обществеността на информация за качеството на атмосферния въздух (КАВ) е следващата стъпка, която бях сложил в цели на министерството още преди 2 години.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов при представянето на онлайн системата за информиране на популацията за качеството на въздуха.

Той посочи, че системата пресъздава от 1 до 240 стойности, като са налични всички стойности на въздуха от 1 януари 2015 година досега. Като мярка за справяне със замърсяването на въздуха той уточни зеленото билетче за градския превоз в София.

В тази връзка Димов акцентира, че това е задача и отговорност на локалната власт. Той разясни още, че има и наказания освен за кметовете, само че за всички виновни лица в тази област.
 22 датчика наблюдават за качеството на софийския въздух до края на 2019 година
22 датчика наблюдават за качеството на софийския въздух до края на 2019 година

Те ще бъдат сложени на особено подбрани местоположения

От министерството показаха като главен замърсител на въздуха фините прахови частици. При останалите индикатори министър Димов увери, че няма нарушавания на нормите.

Росалина Инджиева , шеф на дирекция " Информационно обслужване и технологии, интернационално съдействие и връзки с обществеността " Изпълнителна агенция по околна среда разясни, че данни постъпват в действително време, а система е извънредно лесна за прилагане от всички жители.

В търсачката тя може да бъде открита на страницата на Изпълнителна организация по околна среда.
 България и Македония са първенци в Европа по замърсен въздух
България и Македония са първенци в Европа по замърсен въздух

Мръсен въздух в София, само че не и съгласно прогнозите на Столична община

Информационната система употребява географски карти за визуализиране на измерителните пунктове от Националната измерителна система за мониторинг на КАВ, като дава опция за обзор на измерваните от даден пункт концентрации на съответните замърсители.

Онлайн системата може да покаже и информация за избран интервал по отношение на измерените средночасови, средноденонощни и средногодишни стойности на съответните замърсители.

Валери Серафимов , дирекция " Мониторинг и оценка на околната среда " Изпълнителна агенция по околна среда обясни и съответни данни по замърсяване на въздуха в обособените градове.

По думите му за интервала от 1 януари 2019 година до 31 март 2019 година най-вече замърсявания са измерени в Смолян, следвани от Горна Оряховица, Пловдив и други

За същия интервал без замърсяване на въздуха са Сливен, Пирдоп, Добрич, Стара Загора, Девня и други

Серафимов означи, че замърсяванията са главно през зимния сезон най-много от битово отопление.
 Високи равнища на нечист въздух в цялата страна Обновена
Високи равнища на нечист въздух в цялата страна

Замърсяването в София доближи до 5 пъти над нормата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР