Системата за мониторинг на случаите на коронавирус към John Hopkins

...
Системата за мониторинг на случаите на коронавирус към John Hopkins
Коментари Харесай

Даниел Лакайе: Правителствата ще използват коронавирус като оправдание за понижаване на икономическия растеж

Системата за мониторинг на случаите на ковид към John Hopkins University демонстрира, че смъртността от епидемията от ковид е извънредно ниска - от 83 774 инфектирани са умряли 2 867 души, а 36 654 са се възстановили. Нормално е медиите да се концентрират върху първите две цифри, само че съгласно мен значимо е третото, написа икономистът Даниел Лакайе в нова публикация.

Броят на възстановилите се надвишава десетократно този на умрелите. Това не значи, че читателят би трябвало да пренебрегва епидемията, а че би трябвало да се осведоми от научната литература, съгласно която смъртността измежду хора под 60-годишна възраст е по-малко от 1,3% и 0,2% при младежите ( " The Epidemiological Characteristics of an Outbreak of 2019 Novel Coronavirus Diseases ", февруари 2020 г.).

Но въздействието върху стопанската система е доста по-различно. Негативната реакция на пазарите е доста разумна, тъй като резултатите от ковид идват на фона на към този момент отслабена световна стопанска система, която пораства постепенно, задръстена е от високо ниво на задлъжнялост и в която се следи спад на корпоративните доходи още преди разразяването на епидемията.

Затова последствията от нея не са незначими. Китай сложи под карантина 21 провинции, които дават отговор за 90% от износа и 80% от Брутният вътрешен продукт. Към края на февруари 13 от тях, които създават 51% от Брутният вътрешен продукт, започнаха да възвръщат икономическата интензивност, само че извънредно постепенно. Индексът на мениджърските поръчки е на най-ниската си стойност от десетилетия, по-ниска даже и от 2008 година

Малко анализатори чакат да видят данни за криза от Китай даже и в най-песимистичните си прогнози. Страната може да стагнира през първото тримесечие, което демонстрира какъв брой тежко е замразяването на стопанската система.

Споменатите доскоро показатели на мениджърските поръчки са значими по две аргументи: производството, което в множеството водещи стопански системи е в контракция, ще спадне още повече през първото тримесечие. Но втората причина е още по-важна. Непроизводствения бранш и сферата на услугите поддържаха световната стопанска система на повърхността, когато производството се сви, само че този път и те ще бъдат ударени мощно и за дълго.

Защо? Защото единственото, което управляващите могат да създадат, с цел да предотвратят колапса на здравните системи, е да затворят границите, да забранят пътуванията и всеобщите събития, а дружно с тях и търговията. Не тъй като смъртността е висока, а с цел да не се струпат прекалено много хора в лечебните заведения и аптеките.

Реакцията на управляващите в доста страни и страхът от непознатото доведоха до домино на прекъсване на капиталовите решения, както и до срив на световната търговия. Затова не можем да се доверим на първичните прогнози, съгласно които епидемията ще бъде преодоляна за два месеца и по-късно растежът ще бъде възобновен.

Нещо повече, би трябвало да сме нащрек, тъй като картата " ковид " ще бъде употребена тъкмо както Брекзит и комерсиалната война през предходната година - за намаление на прекомерно оптимистичните прогнози за растежа на световната стопанска система.

Преди новините за епидемията, стопански системи като Испания, Италия, Германия, Франция, Япония или Китай към този момент демонстрираха уязвимост през последното тримесечие на предходната година. Цените на енергийните и индустриалните артикули, които сега се намират в корекционна фаза, към този момент бяха почнали годината едва. Не можем да пренебрегнем значими знаци като показателя Baltic Dry, който отразява колосалния срив на морския превоз или ниските размери на експорт на мед, нефт, въглища и желязна руда.

В разбора си на икономическите опасности PricewaterhouseCoopers сподели прогноза за световното влияние от ковид. Според компанията то може да отнеме 0,7% от международния БВП. Но това число може да се окаже прекомерно консервативно, изключително когато вземем поради световния спад на акциите и понижението на показателите на мениджърски поръчки.

Bloomberg оцени резултата от епидемията на 1 трлн. $, поради обстоятелството, че отражението върху стоките, промишленостите и услугите ще бъде по-значимо, в сравнение с се опасявахме в кратковременен проект, а възобновяване може да не бъде V-образна графика, както множеството анализатори чакаха.

Не бива да забравяме, че стопанските системи към този момент бяха отслабени, изключително в еврозоната, поради голямото количество задължения, ниския напредък и извънредно сериозния интервенционизъм. Но би трябвало да имаме поради и отраженията върху зараждащите стопански системи, защото те са изправени пред стена от падежиращи дългови принадлежности на стойност над 1,4 трлн. $.

Анализ на Deutsche Bank на най-уязвимите от ковид стопански системи сподели, че най-засегнати ще бъдат стопанствата на Южна Корея, Япония и Мексико, а Съединени американски щати, който изнася релативно по-малко (експортът е 11% от БВП), няма да пострада толкоз съществено.

Най-голямата неточност обаче е опитът икономическите резултати от епидемията да бъдат прикрити посредством намаление на главния лихвен % - нещо, което Федералният запас към този момент извърши. Няма компания, която да влага повече при нулев лихвен %, в случай че към този момент е изправена пред намаление на продажбите.

От друга страна, към този момент пазарите са очевидци на големи количества държавни скъпи бумаги, носещи нулева или негативна рентабилност. Това кара държавните управления да си мислят, че вършат вярното нещо, тъй като понижението на лихвата сякаш значи и спад на риска. Това обаче са две големи неточности, чието комбиниране е доста отрицателна композиция. Ниската рентабилност по ДЦК значи, че вложителите се пробват да избягат от риска, а не, че политиките на управляващите са верни.

Китай и Хонконг към този момент дадоха обещание големи стратегии за увеличение на разноските, с които желаят да " компенсират " икономическото влияние от епидемията. Но тези великански бели слонове, изразяващи се в непотребни разходни планове, посредством които би трябвало да се маскират последствията от болестта, могат да доведат до доста по-неблагоприятни последствия за стопан

ството и да ускорят пътя към стагфлацията. Цените на главните артикули нарастват поради проблемите във веригата на доставки и прекъсването на стопанската система.

Да не забравяме и урока от Япония. Страната похарчи над 6 трлн. $ за голяма инфраструктурна стратегия след взривяването на балона на недвижимите парцели, само че единственото, което реализира, беше да унищожи динамичността на стопанската система и да усили количеството на дълга.

През идните седмици би трябвало да стартираме да мислим за значимите странични резултати, като повишаването на броя на фалиращите компании и покачването на риска във зараждащите пазари, които са изложени на огромни парични и търговски несъответствия, и да ги проучваме умерено.

Централните банки и държавните управления не могат да прикрият действителното влияние на заболяването върху стопанската система. Точно противоположното. Агресивните ограничения, ориентирани за справяне с епидемията, ще влошат към този момент отслабеното стопанство.

Мнозина назовават това " неустановеност ", само че има и доста сигурни неща:

Ефектът от епидемията ще е доста по-дълготраен, в сравнение с доста анализатори очакват;
Централните банки и управляващите ще се опитат да прикрият рисковете с повече финансова и парична принуда и ще удавят проблемите в море от разноски.
Както във всички епизоди на суматоха, един от най-големите опасности е желанието на държавните управления да създадат нещо бързо и солидно, като в процеса усилят суматохата, която се пробват да минимизират. Излишният интервенционизъм, затварянето на стопанската система и маскирането на рисковете могат да се окажат доста по-сериозни проблеми от този, с който сякаш се пробват да се оправят. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР