Системата за качество на Софийския университет не е формална и

...
Системата за качество на Софийския университет не е формална и
Коментари Харесай

Ректорът на СУ: Все повече чужди студенти предпочитат България

„ Системата за качество на Софийския университет не е официална и работи в действителност добре. СУ е от дребното, които не си разрешиха да основават самоцелно нови посоки и специалности, за да притеглят повече студенти “. Това сподели пред БНР проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.
Според него рестрикцията за преподаватели, които могат да вземат участие в акредитирането на един единствен университет, ще възстановява системата:
„ Много от университетите ще бъдат наранени от тази мярка. Това предложение се внася за следващ път в Народното събрание с поддръжката на Съвета на ректорите. Много от ректорите осъзнават, че това ще им сътвори сериозен проблем и ще имат потребност от това да основават спомагателен нов потенциал “. Проф. Герджиков акцентира, че много безредно са създавани висшите учебни заведения в страната и то на полупазарен принцип, без никакъв надзор:
„ Затова тази национална карта за висшето обучение, която да съпровожда измененията в Закона за висшето обучение, е нещо положително. Но министър Красимир Вълчев отива рисково надалеч, тъй като предлага тази карта да е ограничаваща, да каже – това е ситуацията сега и в случай че желаеме да го променяме, това би трябвало да стане в Народното събрание. Това е рисково, тъй като е тежестта, с която се одобряват законите. Не ми се коства рационално системата да не може да се развива “.
Проф. Анастас Герджиков съобщи, че в доста специалности приключилите студенти стартират със заплата, равна на професорската, което демотивира преподавателите:
„ Това е проблем с финансирането на висшето обучение. Ние в никакъв случай не сме желали повече средства за хонорари... Време е да стартираме да усилваме бюджета за висшето обучение със скоростта, с която го покачваме при междинното обучение “.
Ръст на задграничните студенти, които се образоват в България пораства, съгласно проф. Герджиков.
„ Българското висше обучение прави дребна крачка към по-качествено показване. Българското висше обучение е по-близо до потребностите на пазара на труда… Увеличава се делът на задграничните студенти, които се образоват в България… Има голям брой професионални посоки, при които студентите, приключили едно и също професионално направление, в доста случаи една и съща компетентност, намират друга реализация на пазара на труда според от съответното приключено висше учебно заведение “, разгласи Георги Стойчев, изпълнителен шеф на институт „ Отворено общество “, неправителствената организация изготвя рейтинговата система на висшите учебни заведения.
„ Делът на приключилите, които се осъществят на позиции, изискващи висше обучение, се усилва. И през последното десетилетие за първи път надвишава 50% от приключилите. Остава казусът, че един от всеки двама приключили не работи на позиция, която изисква висше обучение или не работи на такава позиция в границите на първите 5 години след завършването си. Този проблем е по-силно мощно изразен при приключилите бакалаври “.
Стойчев акцентира, че университетите в България имат рационално държание, което в огромна степен зависи от тласъците.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР