Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато

...
Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато
Коментари Харесай

Започват тестовете на тол системата

Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – за пътните транспортни средства с тегло над 3,5 тона, е в цялостна подготвеност да стартират тестванията ѝ. На терен ще се регистрират действителни данни от бордови устройства и маршрутни карти, с цел да се добие визия за разноските на превозвачите, оповестяват от АПИ.

Тол системата ще покрива с към 6000 км от републиканската мрежа. Това ще са главно автомагистрали, първи и част от пътищата втори клас, както се контракти министър председателят Бойко Борисов на среща с превозвачи през месец май. Очакваните доходи от тол такси са към 700 млн. лева на година и общо към 1 милиарда лева доходи дружно с продажбите на винетки.

Системата планува три метода за тол таксуване: маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подобаваща за водачите, които по-рядко пътуват. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането й. Може да се купи един или 7 дни авансово според от това дали ползвателят на пътя е регистриран в системата. Той ще би трябвало да подаде и 4 междинни точки, с изключение на началната и крайната точка на маршрута.Бордовите устройства и GPS тракерите са за постоянните ползватели на републиканските пътища. Маршрутните карти ще се продават посредством познатите канали – уеб страницата www.bgtoll.bg, мобилното приложение, физически в офиси, и в терминалите за самотаксуване.

Разработен е и калкулатор, който ще бъде оповестен на www.bgtoll.bg след дефинитивно приемане на цените и обсега на пътищата с тол такса. Целта е всеки транспортьор бързо и тъкмо самичък да може да пресметна таксата си съгласно характерностите на транспортното средство и маршрута, по който ще премине.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР