Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато

...
Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато
Коментари Харесай

Тол системата е готова за техническа експлоатация от 16 август

Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните транспортни средства с тегло над 3,5 тона е в подготвеност да бъде въведена в техническа употреба от 16 август, оповестяват от АПИ. Тогава ще стартират проби на системата на терен с действителни данни от бордови устройства и маршрутни карти, с цел да се добие визия за разноските на превозвачите.

Най-рано през ноември се чака системата да може да бъде въведена в комерсиална употреба, откакто в разговор с транспортния отрасъл се реализира консенсус за цените и за обсега на пътищата с тол и бъде потвърдена нейната успеваемост при таксуването на база изминато разстояние. Дотогова тежкотоварните коли ще заплащат електронна винетка. За задачата се приготвят законодателни промени, които се чака да бъдат признати до края на лятната сесия на Народното събрание.

Това оповестиха на конференция заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и шефът на Националното тол ръководство проф. Олег Асенов.

На 3 юли следва следващ кръг от договаряния с превозвачите, а на 5 юли ще бъде и първото съвещание на Обществения съвещателен съвет по въвеждането на тол системата към министъра на районното развиване и благоустройството.

Тол системата ще започва с към 6000 км от републиканската мрежа. Това ще са главно автомагистрали, първи и част от пътищата втори клас, заяви заместник-министър Нанков и означи, че това подхожда на решението след срещата при премиера Бойко Борисов с транспортния отрасъл в средата на месец май. Целта ни е да имаме най-балансираната ефикасна тол цена, изясни той. Очакваните доходи от тол такси са към 700 млн. лева на година и общо към 1 милиарда лева доходи дружно с продажбите на винетки. От 17 декември 2018 година до 24 юни 2019 година, в това число, са продадени над 4 150 000 е-винетки на стойност към 244 млн. лева От тях е-винетките за тежкотоварни коли са 1 072 212 на стойност 55 765 507 лева

Предвидени са три метода за тол таксуване – маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подобаваща за водачите, които по-рядко пътуват. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането й. Може да се купи един или 7 дни авансово според от това дали ползвателят на пътя е регистриран в системата. Той ще би трябвало да подаде и 4 междинни точки, с изключение на началната и крайната точка на маршрута. Бордовите устройства и GPS тракерите са за постоянните ползватели на републиканските пътища. Все още водим полемика дали страната и Научно-техническо управление като оператор на тол системата ще предлага бордови устройства – посредством продажба или чартърен, или ще продава единствено маршрутни карти, сподели зам.-министър Нанков.

Маршрутните карти ще се продават посредством познатите канали – уеб страницата, мобилното приложение, офисите на ОПУ и терминалите за самотаксуване. Проф. Олег Асенов уточни, че към този момент са извършени сполучливи проби за генерирането на виртуални маршрутни карти и пресмятане на тол такса на база данни от виртуално бордово устройство, тестова цена и тестов обсег на пътнища с тол такса.

Разработен е и калкулатор, който ще бъде оповестен след дефинитивно приемане на цените и обсега на пътищата с тол, добави той. Целта е всеки транспортьор бързо и тъкмо самичък да може да пресметна таксата си съгласно характерностите на транспортното средство и маршрута, по който ще премине.

До момента са построени 65 от 100 контролни точки с камери, които ще наблюдават за редовността на ползвателите на пътя дружно с мобилните екипи на Научно-техническо управление. Всичките 100 рамки би трябвало да са подготвени до старта на системата на 16 август, увери проф. Асенов. От 1 юли стартира преоборудването на съществуващите 195 рамки за следене на трафика. Също от началото на идващия месец стартира образованието на тол инспекторите за работа в режим тол, с цел да има техническа подготвеност за надзор на пътя, уточни проф. Асенов.

До момента са тествани над 640 000 автомобила, от тях близо 90 000 са с непозната регистрация. За нарушавания са наложени 33 230 обезщетителни такси и са формирани към 3 900 акта за определяне на административно нарушаване. Санкционираните непознати жители са над 7 800. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР