Системата за акумулиране и съхранение на енергия Tesla Powerwall в

...
Системата за акумулиране и съхранение на енергия Tesla Powerwall в
Коментари Харесай

Tesla Powerwall отне печалбите на газовите картели в Австралия

Системата за акумулиране и предпазване на сила Tesla Powerwall в Австралия към този момент носи на своите притежатели многомилионна облага, а неотдавна лиши от приходи австралийските газови картели.
По време на спиране подаването на електрическа енергия, картелите дават електричество по мощно повишена цена до 14 000 австралийски $ за мегават. Но намесата на Tesla задържа цените на тока на равнище AU$270 за мегават.

В Австралия, електрическата сила непрекъснато прекъсва, а цената на електричеството в тази страна е една от най-високите в света. По време на техническа профилактика и при спиранията, цените на електрическата енергия слагат върхове.

Причината за това са газовите картели – частни енергийни компании, които в отговор на запитването на локалния енергиен оператор, мигновено качват цените и оферират доста скъпа сила.

В средата на януари, австралийският енергиен оператор помоли фирмите да споделят запаси. The Guardian заяви, че на този апел са откликнали трите огромни енергийни компании AGL, Origin и Engie, дали обещание да дават едвам 30 MW, макар че разполагат с 400 MW.

На тази молба се отзова и Tesla Powerwall – най-големият литиевойонен батерия с потенциал 129 MWh и мощ 100 MW, конфигуриран до вятърната плантация Hornsdale в Джеймстаун. В резултат от това цената на електрическата енергия се задържа на равнище AU$270 за 1 MW.

Новата система за акумулиране на електрическа сила към този момент стартира да дава дивиденти. Да си напомним, че създателят и общоприет шеф на Tesla Илън Мъск даде обещание да подари инсталацията Powerwall, в случай че не успее да я построи за 100 дни. Успя. Строителството на тази система струваше на Австралия $32,35 милиона без заплатите и налозите.

Само две седмици след започване на работата, гигантския батерия обезпечи Южна Австралия с сила, когато локалната въглищна електроцентрала се повреди. След два дни компанията Neoen, стопанисваща Powerwall заяви, че акумулаторната станция е донесла приход от 1 милион австралийски $ – това бе сумата, която Neoen получи от продажбата на акумулираната електрическа сила.

Всичко наподобява стартира с това, че при диалог с австралийските медии Мъск се учуди на сумите, които австралийците заплащат всеки месец единствено за осветяване и даде обещание, че “ще се оправи с тази ситуация”.

Сега, за “справянето с тази ситуация”, Мъск стартира в Австралия градежа на най-голямата в света “виртуална електроцентрала” с мощ 250 MW, която към 2022 година освен ще подаде зареждане на 50 000 семейства, само че и ще излезе на енергийния пазар със мощно конкурентни цени.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР