Системата ROBOpilot се монтира в пилотската кабина и използва редица

...
Системата ROBOpilot се монтира в пилотската кабина и използва редица
Коментари Харесай

Конвенционален самолет става лесно безпилотен

Системата ROBOpilot се инсталира в пилотската кабина и употребява редица задействащи механизми, които се свързват към органите за ръководство, в това число кормилото на самолета

Лек аероплан Cessna 206 бе преобразуван сполучливо в безпилотен благодарение на системата ROBOpilot (снимка: AFResearchLab видео)

Изследователската лаборатория на Военновъздушните сили на Съединени американски щати извърши първите тествания на системата ROBOpilot, с които леки самолети могат бързо да бъдат превърнати в безпилотни летателни апарати.

Системата се конфигурира в пилотската кабина и по-точно в структурата на седалките, като може бързо да се демонтира. Тя включва редица задействащи механизми, които се свързват към органите за ръководство, в това число кормилото на самолета.

За да чете показанията на приборите, ROBOpilot употребява няколко камери с машинно зрение. Освен това са налични GPS правоприемник и инерционен измервателен блок.

Към момента не са известни други детайлности за системата. Но съгласно разработчиците, ROBOpilot обезпечава самостоятелно политане, полет и кацане на самолета.
още по тематиката
Тестове на системата, конфигурирана на лек аероплан Cessna 206, са извършени при започване на август в щата Юта. Самолетът останал във въздуха два часа, след което кацнал.

Съдейки по видеото, оповестено в YouTube, кацането не е доста тъкмо, само че все пак самолетът не получава забележими вреди.

Хеликоптерите също могат да бъдат оборудвани с аналогични на ROBOpilot системи, трансформирайки се в дронове. Така да вземем за пример, през 2016 година американската компания Sikorsky сполучливо приключи първата фаза на тествания на системата за превръщане на хеликоптери Matrix.

По време на тестванията на хеликоптера SARA (Sikorsky Autonomy Research Aircraft), основан въз основата на цивилния хеликоптер S-76, водачите в кабината управляват машината благодарение на таблет, без да допират общоприетите лостове за ръководство. В същото време излитането и кацането са осъществени в изцяло самостоятелен режим.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР