Системата прескача преобразуването на говора в текстТехнологията на Google Translatotron

...
Системата прескача преобразуването на говора в текстТехнологията на Google Translatotron
Коментари Харесай

Google Translatotron превежда и симулира оригинален глас

Системата прескача преобразуването на говора в текст

Технологията на Гугъл Translatotron форсира доста гласовия превод от един език на различен (източник: CCO Public Domain)

Нова технология на Гугъл може да превежда устни фрази от един език на различен и да симулира истинския глас. Основната разлика с към този момент наложения преводач Гугъл Translate и неговите аналози е, че Translatotron работи извънредно със тон, без да употребява промеждутъчен текст.

Подобен метод форсира доста работата на преводача. Друга забележителна характерност на Translatotron е, че системата много тъкмо симулира честотата и тона на представителя.

Създаването на Translatotron е резултат от непрекъсната работа по плана в продължение на няколко години. Изследователите на Гугъл обмислят опцията за непосредствено превръщане на тирада отдавна, само че до неотдавна не беше допустимо да осъществят проектите си.

Използваните сега системи за симултанен превод най-често работят по еднакъв логаритъм. В началния стадий истинската тирада се трансформира в текст. След това текстът на един език се трансформира в текст на различен език. И най-после полученият текст се трансформира в тирада на стремежи език.
още по тематиката
Този способ работи добре, само че не е без дефекти. На всеки стадий могат да зародят неточности, които се припокриват и водят до понижаване на качеството на превода.

За да реализират стремежи резултат, разработчиците на Гугъл са изследвали звуковите спектрограми. Те се стремят да трансфорат спектрограмата от един език в спектрограма на различен език, като прескочат стъпката по превръщане на звука в текст.

Заслужава да се означи, че макар сложността на сходна промяна, обработката на речта се прави в една стъпка, а не в три, както беше преди. С задоволителна изчислителна мощност разполагаем, Translatotron ще извърши симултанен превод доста по-бързо.

Друг значим миг е, че методът на Гугъл разрешава да се запазят характерностите и интонацията на истинския глас.

На този стадий Translatotron не може да се похвали със същата висока акуратност на превода като общоприетите системи. Въпреки това откривателите настояват, че множеството от осъществените преводи са с задоволително високо качество.

В бъдеще работата по Translatotron ще продължи, а откривателите имат намерение да създадат едновременното пояснение на речта по-качествено.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР