Системата, позволяваща директни плащания в рупии и рубли в търговията

...
Системата, позволяваща директни плащания в рупии и рубли в търговията
Коментари Харесай

Индия е на път да премине към национални валути в търговията с Русия

Системата, позволяваща директни заплащания в рупии и рубли в търговията сред Русия и Индия, може да бъде въведена тази седмица, съобщи в сряда пред CNBC президентът на Федерацията на индийските експортни организации (FIEO) А Сактивел.

 

Споразумението ще разреши на Индия и Русия да правят финансови интервенции, заобикаляйки щатския $. Русия на процедура не може да употребява американската валута заради западните наказания, наложени поради спора в Украйна.

 

Според служителя индийското държавно управление работи по предложение за разрешаване на до пет национализирани индийски банки да вземат участие в механизма за търговия с рупии и рубли и към този момент са извършени разисквания по този въпрос сред шефа на централната банка, министъра на финансите и банките.

 

Споразумението ще разреши на индийските експортьори да продължат да вършат бизнес с Русия макар глобите, които не разрешават, наред с другото, интернационалните механизми за разплащане в страната, като да вземем за пример SWIFT. Освен това то ще разреши на Индия да продължи да купува съветски енергийни артикули и други артикули.

Според Сактивел индийската стопанска система може да завоюва от глобите, на които е подложена Русия, защото те дават опция на индийските експортьори да разширят активността си на съветския пазар.

 

" Износът за Русия не е огромен, единствено на селскостопански и фармацевтични артикули. Сега, когато целият Запад не разрешава Русия, ще има доста благоприятни условия за индийските компании да навлязат в Русия ", декларира той.

Министерството на финансите на Индия и Резервната банка на Индия към момента не са коментирали новата комерсиална договореност.

За разлика от Съединени американски щати и Европейски Съюз Индия не подлага на критика Русия за военната ѝ интервенция в Украйна и се въздържа да осъди Москва по време на последните гласувания в Организация на обединените нации. На въпрос дали продължаващата търговия на Индия с Русия ще провокира гнева на Запада, Сактивел дава отговор, че страната му е заела " неутрална позиция " във връзка с обстановката в Украйна.

 

" Правителството ще вземе под внимание всички фактори. Правителството играе доста деликатно ", акцентира той.

През 2021 година Индия е изнесла за Русия артикули на стойност 3,3 милиарда $, най-вече фармацевтични артикули, чай и кафе. Що се отнася до вноса, Индия е закупила съветски артикули на стойност 6,9 милиарда $, в това число оръжия и отбранителни артикули, минерални запаси, торове, метали, диаманти и други скъпоценни камъни. Индия също внася съветски нефт, като съгласно последните известия в медиите главната рафинерия в страната Indian Oil Corp е нараснала покупките на съветски недопечен нефт през последния месец. Съобщава се също, че Индия обмисля да купува първични материали от Русия и Беларус за производството на торове на фона на внезапно покачващите се цени на суровините.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР