“Системата ни убива срещу “Системата убива всичкиСлед 192 дни майките

...
“Системата ни убива срещу “Системата убива всичкиСлед 192 дни майките
Коментари Харесай

Политиката скара майките, делят се поне на две

“Системата ни убива ” против “Системата убива всички ”

След 192 дни майките на деца с увреждания са към този момент в два лагера, а напрежението посред им ескалира през последните седмици.

Единият лагер е самодейността “Системата ни убива ”, чиято лидерка е Вера Иванова. Точно нейното управление докара до неодобрение, а в неделя бе учредена и новата група - Националната гражданска самодейност “Системата ни убива всички ” с ръководител Мая Стоицева.

Всичко стартира на 18 април, когато майките на деца с увреждания излязоха на шести митинг. На него за първи път облякоха черните тениски с надпис “Системата ни убива ” и привлякоха вниманието на жители, политици и Слави Трифонов.

В същия ден избухна и първият скандал - част от митинга се насочи към Народното събрание за среща с лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, само че зам.-шефът на Народното събрание Емил Христов не позволи майките поради тениските. След като научи, водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов излетя от пленарната зала. На входа обаче се озова лице в лице със заместника на Нинова в групата Драгомир Стойнев, който изясни, че те са си тръгнали афектирани. Държавата до момента не е отпускала 162 млн. лева за към 30-те хиляди фамилии, а това държавно управление го направи, обясняваше Цветанов. “Оставка на Христов като зам.-шеф на Народното събрание ”, викаше Стойнев. “Затова значи е било всичко. Срамувам се от това, което предизвикат сътрудниците от Българска социалистическа партия ”, възмути се Цветанов.

Подкрепата на Българска социалистическа партия за майките към този момент бе очевидна. Омбудсманката Мая Манолова пък незабавно се нагърби да напише претенции от тях закон за персоналната помощ. В същия ден Нова тв излъчи репортаж за Красимира Обретенова, майка на 16-годишно момиче с увреждания, която емигрира поради системата и неволите по пътя си. Тази история на болната Пасионария

разплака и

премиера Бойко

Борисов

“Искам да видите какъв е казусът с дамата с детето, дето я гледах сутринта по малкия екран. И този админ, дето кара дамата да обикаля. Ревах, като ги гледах, персонално министърът да се занимае - по този начин ли е, както го споделят. Няма ли човещина?! Държавни пари, заплати взимат. Всички да се изчистят и да се назначат нови хора ”, ядосан бе тогава Борисов. И сложи задача на обществения министър Бисер Петков - за промени.

През май зад митинга застана и шоуменът Слави Трифонов, той поде акция в предаването си и стартира да споделя тежките истории на дамите и техните деца. Тогава даде обещание, че ще подари средствата от концерта си в Лондон за идеята им.

На 1 юни майките разпънаха палатката до Народното събрание с ултиматум - приемане на закон за персоналната помощ, и започнаха открита война с национално представителните организации на останалите инвалиди. През това време екипът на обществения министър приготвяше основния закон за хората с увреждания. Изненадващо на 16 юни Петков подаде оставка.

Протестът на

майките го смъкна

и го качи назад

на поста за

по-малко от

24 часа

Последва и втори скандал - поради безценен воаяж до Ню Йорк за конгрес по Конвенцията за правата на хората с увреждания падна главата и на зам.-министърката Росица Димитрова. А Петков стана министърът на майките и стартира летни совалки сред воюващите лагери за приемането на 3 закона - за персоналната помощ, за хората с увреждания и за обществените услуги.

В началото на

октомври Българска социалистическа партия

дефинитивно

се присламчи

към митинга на майките, а Антон Кутев се появи на проведеното от тях шествие с черна тениска. Нинова пък излезе с апел във фейсбук всички да поддържат митинга. Обяви, че обещаните 150 млн. няма да решат проблемите, в случай че няма законови промени. Тя персонално внесла още през юли закона за персоналната помощ, само че отлежавал в бюрото на шефката на Народното събрание Цвета Караянчева.

А депутатите от ГЕРБ незабавно отидоха да приказват с протестиращите майки. На 9 октомври поръчител за приемането на трите закона стана финансовият министър Владислав Горанов, чийто автограф на проект за деяние успокои майките.

И тъкмо когато всичко бе на финалната права, пристигна онази имитация на вицепремиера (вече бивш) Валери Симеонов за “кресливи дами ” и “тези сякаш заболели деца ”. Думите му изкараха на улицата три пъти по-многолюден митинг. Този път майките победиха и на 16 ноември оставката на Симеонов бе факт.

Протестът

последователно

бе овладян от

провъзгласилата

се за лидерка

Вера Иванова Поради тази причина първа още през септември от дамите се отдели Ина Маринова - една от най-активните през годините.

Постепенно се отлюспиха и протестиращи майки в цялата страна.

На 14 ноември против Иванова избухнаха и в Стара Загора. “Категорично се разграничаваме от Вера Иванова и Кристина Николаева, както и от всички хора, които споделят техните възгледи, визии, метод за реализиране на задачите! Целта е заслужен живот и бъдеще за нашите деца, както и система, която да работи от хора за хора, само че средствата, които ние считаме, че би трябвало да се употребяват, се разграничават от тези, които гореспоменатите употребяват ”, написа в позиция лидерката в града под липите Анелия Димова.

Една от най-активните майки във Варна - Йонка Енчева, пък пусна във фейсбук: “Същата Вера с възторг хвалеше никнещите палатки по градове, а след това се оказа, че единствено палатката в София има значение. И най-после каквото искаше, реализира го - остана сама с правилния си антураж! Само че това нито е митингът на Вера, нито е идеята на Вера ”.

Стигна се до такава степен, че

полиция да гони

и част от

майките

на палатки. Всеки ден идват провокатори и викаме полиция, с цел да няма напрежение, изясни тогава Иванова. “И в случай че на публиката тук към момента не ѝ е станало ясно, дано им кажа - този митинг от дълго време не е на майките на деца с увреждания, той е на болна жена, която продаде душата си господ знае на кого. Предвид, че Вера има към 10 мозъчни кафези, повярвайте ми, хора, даже не осъзнава, че се е продала изцяло гратис ”, разяснява бунтарката Ина Маринова. Тя бе подкрепена и от Валентина Христова, която също първоначално бе в първите редици. “Няма да застана в никакъв случай един до друг с хора, които унищожиха вярата ми в положителното, на които имах вяра безусловно, а по този начин се омотаха в устрема си... не знам към какво, единствено мога да допускам ”, написа тя.

Напрежение измежду подкрепящите митинга нагнетиха и

едни 13 хиляди лева,

преведени от

Слави Трифонов

Той ги спечелил от делото против предаването “Господари на ефира ” за нарушение на авторското право на “Шоуто на Слави ”. Парите ще отидат за храна и помощи на най-нуждаещите се, само че когато митингите приключат, с цел да не ни обвинят, че той ги спонсорира, сподели тогава Вера Иванова. И изясни, че с парите от концерта в Лондон ще се направи нещо доста по-голямо и огромно.

Самата Вера е уредник и на първия митинг през 2015 година Тя е майка на 23-годишния Даниел, който е с детска церебрална парализа. Може да се движи, въпреки и куцайки, обиден е левият му крайник. Не може обаче да приказва. Необходима му е непрекъсната грижа. Вера Иванова към този момент пет месеца всеки ден е измежду протестиращите майки пред Народното събрание. Тя е ръководител на Конфедерацията за отбрана правата на децата.

Името ѝ обаче нашумя две години по-рано, когато разгласи гладна стачка поради отвод на институциите да извърнат внимание на

сигналите, които

подавала, че тя

и детето ѝ са

измъчвани

от брачна половинка ѝ

Твърденията за принуждение в фамилията са неистина - всичко се прави за да се откажа пред нотариус от претенциите си върху фамилното жилище. Така упрекваният в домашно принуждение татко на две деца Валентин Петров изясни пред bTV своята позиция.

А в това време майките на деца с увреждания станаха Човек на годината за 2018-а на Българския хелзинкски комитет.

Какво реализираха от палатките

Два признати закона - за персоналната помощ и за хората с увреждания, и един на финалната права - за обществените услуги, са резултатът от натиска на майките на деца с увреждания. Така от 1 септември 80 хиляди инвалиди ще имат право на персонална помощ. От 1 януари пък хората с увреждания ще имат право на нов тип финансова поддръжка от 24,36 до 198,36 лева

До 30 дни в годината родителите на деца с увреждания или родственици на възрастни хора ще имат право да оставят съответния човек в обществена услуга или да обезпечат заместваща грижа в домашна среда. През януари пък майките ще стачкуват за отпадането на ТЕЛК решенията. Лекарите от комисиите в столицата към този момент заплашиха, че ще спрат работа, в случай че протестиращите разпънат палатката си пред здравното министерство. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР