Системата на здравеопазването в България е болна от политика, шуробаджанащина

...
Системата на здравеопазването в България е болна от политика, шуробаджанащина
Коментари Харесай

Десислава Николова: Здравеопазването у нас е болно от политика, шуробаджанащина и съмнения за корупция

Системата на опазването на здравето в България е болна от политика, шуробаджанащина и подозрения за корупция. Това умозаключение направи в предаването „ Кой приказва “ по Дарик журналистът от „ Капитал “ Десислава Николова – създател на редица следствия, свързани със опазването на здравето у нас.

„ Ние виждаме върха на айсберга – виждаме едни прелестни държавни лечебни заведения, които си заплащат за реклама,плащат си богато. Голяма социална поръчка в най-голямата болница у нас – „ Св. Георги “ в Пловдив, която е оповестила социална поръчка за написване на 130 авторски публикации, т.е. по една на всеки 2 дни, и за 300 материала за болничното заведение “, изясни Николова. Тя посочи, че се касае за „ хвалебствени публикации “ за половин милион лв., платени от здравните вноски и налозите на българите, посредством които ПР организация ще обгрижва имиджа на болничното заведение. „ Какво прави министерство на опазването на здравето, принсипал на тези лечебни заведения? Министерството, което би трябвало да управлява тези лечебни заведения, управлява единствено публични поръчки за строително-монтажни действия и инсталация, само че не управлява публични поръчки за Връзки с обществеността “, изясни Николова.

Тя се спря и на различен фрапантен случайв опазването на здравето. В Университетската болница „ Св. Екатерина “ да вземем за пример, имало цялостен екип адвокати, само че защото те нямали потенциала да свършат цялата юридическа работа на лечебното заведение, се наемали и външни адвокати.

„ Хинков(здравният министър в оставка – бел. ред.)казваше, може да е аморално, но не е нелегално “, припомнижурналистът. Тя подвигна завесата и към назначението на свои в лечебните заведения у нас. „ Болница ИСУЛ наскоро назначи нов шеф на Медицинския ѝцентър - едно от най-печелившите звена в болничното заведение, която е в неприятно финансово състояние– доктор Матей Гаврилов на 73 година Да е жив и здрав!Не бива да има дискриминация “, изясни Николова. Тя посочи, че, с цел да бъде назначен новият шеф, е бил освободен остарелият - доцент Виктория Жекова(44г.), която е основала медицинския център и даже го е извела на облага. „ Тя не е общувала персонално с шефа (на ИСУЛ - бел.ред.), съумяла е да притегли стотина лекари от болничното заведение, тъй че от прегледи те получават повече от заплатата им в болничното заведение “, сподели Николова и посочи, че все пак, на нейно място е назначен доктор Гаврилов, който е „ фамилен другар “ на шефа на ИСУЛ Любомир Пенев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР