Системата на образованието не е цел само по себе си.

...
Системата на образованието не е цел само по себе си.
Коментари Харесай

Образованието не бива да е самоцел, смята проф. Иво Христов

" Системата на образованието не е цел единствено по себе си. Особено системата на всеобщото обучение е доста неотдавнашен в историческа вероятност артикул. То е зародило в Европа през 19 век и е тясно обвързвано с няколко значими процеса. Става въпрос за процесите на рационализация на западноевропейските общества, което значи превръщането им от селски в градски. От аграрни и обичайни в индустриални. Те са свързани в появяването на модерната централизирана страна и нейните силови структури - администрация и войска.
На второ място това е всеобщата промишленост, която е обвързвана с нуждата от наукоемко произвеждане и оттова с образовани производители. На трето място е основаването на модерните народи, които са артикул на един целеустремен учебен развой, който е функционалност най-много на една страна.
 Проф. Иво Христов: В България мощните елити не са патриотични (ВИДЕО) Проф. Иво Христов: В България мощните елити не са патриотични (ВИДЕО)
Противоречието сред финансовия и индустриалния капитал намира място във всеки един сериозен разбор. Става въпрос за две функционалности на кап...
Тези три фактора извикват на повърхността нуждата и проблемите, свързани с всеобщата начетеност ". Това съобщи преподавателят и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия професор Иво Христов в предаването " Поправете ме, в случай че бъркам ".

" Имайте поради, че в историческа вероятност, в по-голямата част от своето умишлено или неумишлено битие - човечеството е било необразовано. Мръднете вляво или вдясно от така наречен развъртян свят, отидете в Централния Азия, в Афганистан или в Амазония и ще видите, че там хората си обитават блажено в това положение, без да имат някаква нужда от начетеност. Там не е значимо да изчислите корен квадратен или логаритъм, само че е доста значимо по какъв начин ще убиеш прасе или по какъв начин да се спасиш от ягуар. Много значими други знания, само че те не изискват образованието като целенасочена систематична активност.
Модерната войска обаче изисква грамотни хора. Неслучайно на княз Бисмарк се приписват думите, че когато Германия побеждава Франция във войната от 1871 година, не просто пруската войска е победила френската, а пруското учебно заведение е победило френското, което е тъкмо по този начин.
 Проф. Иво Христов: Висшето обучение е финален приоритет за страната (ВИДЕО) Проф. Иво Христов: Висшето обучение е финален приоритет за страната (ВИДЕО)
" Самият факт, че преглеждаме Стратегията за висшето обучение като последна точка е индикативен, че е финален приоритет на страната...
Вторият императив е потребността от потребността от всеобща грамотна работническа класа, която с цел да бъде ефикасна, би трябвало да бъде грамотна. В противоположен случай вие ще има необразовани служащи, оттова неприятно произвеждане и загуби. И в този смисъл не са по никакъв начин инцидентни двойните концентрични старания и на страните, а и на самите капиталисти да стартират да основават грамотни служащи, защото те имат себелюбив интерес от това.
Припомнете си по какъв начин проф. Иво Христов дефинира българските елити в.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР