Системата на агенция Митници (БАЦИС) не е била манипулирана, но

...
Системата на агенция Митници (БАЦИС) не е била манипулирана, но
Коментари Харесай

Системата на агенция "Митници" била сигурна, но и няма как да се докаже обратното

Системата на организация " Митници " (БАЦИС) не е била манипулирана, само че в случай че това се е случило то няма по какъв начин да се потвърди. Това е главният извод след траялото три часа чуване в Народното събрание, предизвикано от данни изнесени предходната седмица от Българска социалистическа партия, че има риск за финансовата сигурност на страната.

Причината е, че в системата не остават следи влизанията или направените промени, тъй като това са параметрите, заложени при построяването й.

Пред депутатите от вътрешната и бюджетната комисия за отчета на ДАНС и прокуратурата за опасност за финансовата сигурност на страната от 2016 година, приказваха финансовият министър Владислав Горанов, основният прокурор Сотир Цацаров, шефът на организация " Митници " Георги Костов, неговият заместител Борислав Борисов, както и сътрудникът от ДАНС по киберсигурността Николай Николов. В четвъртък ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева изиска разсекретяване на материали по проблема, като за днешното разискване, това към този момент беше реалност.

Изказванията на представителите на институциите бяха белязани от несъгласия, те не отговаряха на въпросите съответно и до дъно. Но от тях се разбра, че установените проблеми в системата отразени в отчета на ДАНС и прокуратурата, са били частично отстранени. Те са свързани с това, че всички чиновници на организация " Митници " са можели да влизат с една и съща универсална ключова дума (по това още се работи), както и че от това не оставя проследявам. Последното е променено още лятото на 2016 година.

Напрактика от полемиката нямаше смисъл, тъй като нови данни не бяха показани. Още в петък прокуратутата заяви, че на два пъти е отказала да образува следствие заради липса на данни за закононарушение, а от друга - съвещанието беше употребявано за политически реплики сред ръководещите и съпротива ден преди дебатите по импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение.

Цацаров: Изчерпали сме всички средства за доказване

" На процедура сме изчерпвали всички вероятни средства за доказване - снемали сме пояснения, претендирали сме документи, стигнало се е до състояние, при което е конфискуван и заимствуван целият харддиск на главния компютър. В последна сметка изводът е системата разрешава операция и тя по този начин я разрешава, че от нея явно не остават следи. За да стартираме произвеждане би трябвало да имаме съответно отговорно лице ", изясни още основният прокурор за какво обвиняването не е почнало следствие по случая.

" Липсата на лог файлове за одит на системи процеси, осъществяващи връзки, достъп и други в интегрирано информационно устройство за наблюдаване и надзор (ИКУНК) не разрешават да се дефинира еднопосочно нерегламентиран достъп и операции. Производство се стартира и обвиняване има, когато е осъществено закононарушение от съответно лице. В съответния случай това е недоказуемо ", добави той.

Цацаров разяснява задочно и изявление на представител на Българската петролна и газова асоциация - Андрей Делчев по-рано в понеделник пред Би Ти Ви. Делчев твърди, че за избран интервал са били заличени компютърни маркирания на интервенции в БАЦИС. Главният прокурор отхвърли такава информация да се е появила в някои от разпитите.

" Те приказват по малкия екран, само че не и пред проверяващите. С изключение на две от компаниите, които са подписали сигнала и са членове на тази асоциация, обективността изисква да кажем, че нито един от огромните вносители и производители на гориво у нас не изнесе и отхвърли съществуването на данни за съзнателно манипулиране на системата и на загубата записи каквото се твърди през днешния ден от представител на тази асоциация ", разяснява основният прокурор.

Той съобщи, че прокуратурата нямала безусловно никакви подозрения в констатациите от отчета, тъй като той не съдържал несъгласия и прокуратурата го приемала напълно.

Горанов и Костов: Митниците и системата работят добре

Встъпителните изявления на Горанов и Костов изобилстваха от статистика за положителната работа на митниците и непрекъснатия растеж в събираемостта на акцизи за фиска. Костов изясни пред депутатите, че през 2012 година приходите от данък са били 4 милиарда 47 млн. лева като след въвеждането на системата БАЦИС растежът е 23,1 %. " Тази година приходите от данък са 4,984 милиарда лева, а растежът е 930 млн. лева ", сподели Костов.

Иначе от чуването на двамата се разбра, че осем от констатациите за БАЦИС в отчета на ДАНС са отстранени, последната е в развой на премахване като срокът за това е 1 юли 2018 година Миналата седмица финансовият министър сподели, че всички недостатъци в системата са отстранени от дълго време.

Това, което следва да се оправи до края на първото шестмесечие на годината е въвеждането на самостоятелен акаунт, с цел да не става влизането с една и съща слаба ключова дума от всички. До момента това е направено в 47 ИКУНК-а и следва да се направи в останалите до 140.

Финансовият министър се концентрира в обвинявания, че аргументите за проблемите в системата са в държавното управление преди поемането на ръководството от ГЕРБ през 2009 година, както и в интервала, в който партията не е била в ръководството през 2013 година

" Искам да заявя изрично, че първо: изказванието, че от лятото на 2016 година до деня, в който се показаха претекстовете за вота, не са подхванати никакви дейности и системата не е поправена са погрешни ", сподели министърът в отговор на обвинявания на левицата.

По думите му освен през 2016 година а в следствие и 2017 и 2018 година продължавали дейностите по рационализиране на системата. " Това, че 2016 година в нея са установени отделени опасности не се отхвърля, само че е реалност, че всички констатации от 2016 година са отстранени ", разяснява още Горанов.

" Това, че системата работи и е от изгода на българската митическа администрация е неоспорим факт и запитвам аз: по-добър ли е контролът и по-добър ли е бил контролът тогава когато системата не е съществувала ".

По думите му Наредбата за монтиране на измервателни уреди в данъчните хранилища е призната чак през 2010 година, т.е. три години след влизането на страната в Европейски Съюз, когато е трябвало да се случи. След това е оповестена поръчка за създаване на БАЦИС през 2012 година, която е почнала да работи при започване на април 2013 година По думите му отговорността за системата трябвало да се раздели сред него и Петър Чобанов, който бе финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски.

Горанов бе запитан от Румен Гечев от Българска социалистическа партия по какъв начин не е забелязал казуса в системата от 2013 година до 2016 година На което министърът отговори единствено, че са били факт установените от ДАНС недостатъци и те са били отстранени.

Той уточни, че нито в отчета на ДАНС, нито в изводите на прокуратурата, не се съдържа нито една от посочените в общественото пространство констатации за операции и за осъществяване на престъпление. Данни за сходни операции не са налични и анонсите в тази посока, Горанов окачестви като чисто политически провокации с оглед нагнетявате на напрежение към идното гласоподаване на избор на съмнение към държавното управление.

Друго несъгласие в полемиката бе, че Димитър Георгиев, началник на ДАНС съобщи, базирайки се на отчета на ръководената от него организация, че влизането в ИКУНК или отдалечения достъп е ставал с една и съща слаба ключова дума от всички митничари, което основава заплаха за лесна операция. Зам.-директорът на организация " Митници " Борислав Борисов пък съобщи, че всеки митничар е влизал с електронен автограф, имал е своя ключова дума, като ключова дума имало за всеки съответен митнически пункт. По тази причина той отхвърли опцията митничар от Калотина да може да влиза в системата на Дунав мост да вземем за пример.

След комисията Георгиев изясни за " Дневник ", че влизането в съответен компютър става посредством електронен автограф на митничар, само че по-късно влизането в БАЦИС става с лесна и идентична ключова дума, откъдето е пристигнала разликата в изявленията им.

Българска социалистическа партия: Защо не се усъмнихте в публичната поръчка

Прокуратурата е трябвало да бъде сезирана за провеждането на търга по желание на компания по изработването на БАЦИС през 2012 година настояват депутатите от левицата. Консорциум " Айдом и Ай Би Ес " е спечелил публичната поръчка за изработванетп на системата.

От Българска социалистическа партия зададоха въпроса и по какъв начин поръчката е била призната като изпълнена като по-късно са оправяни неща в системата, които към момента не са подготвени до дъно.

Представителите на организация " Митници " бяха запитани кой е бил в комисията, която е одобрила компанията, която е изработила системата и по какъв начин тази комисия е позволила тя да се построи с такива недостатъци, както и дали е направено съзнателно. Според Борислав Борисов системите в организация се одобряват от контролен съвет. Той отхвърли да разяснява предумисъл в това решение, само че пък сподели, че подобен нямало от митниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР