Системата има върхова производителност от 26 петафлопаHawk е сред най-бързите

...
Системата има върхова производителност от 26 петафлопаHawk е сред най-бързите
Коментари Харесай

Виртуална обиколка разкрива отвътре суперкомпютъра Hawk

Системата има върхова продуктивност от 26 петафлопа

Hawk е измежду най-бързите суперкомпютри в света и най-мощният в Европа
(снимка: Matterport.com)

AMD разгласява 360-градусова виртуална обиколка на флагманския суперкомпютър Hawk, ситуиран в Центъра за високопроизводителни изчислителни среди – Щутгарт (HLRS). Откритият неотдавна Hawk е измежду най-бързите суперкомпютри в света и е най-мощната общоцелева система за научни и индустриални проучвания в Европа.

Видеото дава рядко срещан взор от вътрешната страна на това впечатляващо софтуерно достижение. „ Придвижвайки се ” сред обособените шкафове и съставни елементи, потребителите ще открият линкове към повече детайлности за страхотната машина.

Обиколката включва също изявление с доктор Бастиан Колер, изпълнителен шеф на HLRS, който изяснява по какъв начин работи системата и нейните приложения. Както се вижда във кино лентата, системата Hawk обгръща 44 шкафа с общо 5 600 изчислителни модули с над 720 000 изчислителни ядра на AMD EPYC процесори от 2-ро потомство.



Hawk е система от семейството Apollo, построена от Hewlett Packard Enterprise (HPE) и предопределена да работи с приложения в региона на енергетиката, климата, опазването на здравето и други. Тя има върхова продуктивност от почти 26 петафлопа.

Подобна мощ ще помогне за по-точно моделиране на комплицирани системи, а за илюстрация какво може да извърши един петафлопов компютър за една секунда представете си, че правите едно пресмятане за 1 секунда в продължение на 31 688 765 години.

Hawk разрешава на учени и инженери да организират своите проучвания на по-големи и по-сложни феномени, включвайки приложения от вида на изкуствен интелект, разбор на огромни размери данни, машинно самообразование и моделиране.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР