Системата е неподатлива на шумове, вкл. изкуствено създадениЛокалната навигационна система

...
Системата е неподатлива на шумове, вкл. изкуствено създадениЛокалната навигационна система
Коментари Харесай

Ростех тества свръхточна локална навигация

Системата е неподатлива на шумове, включително изкуствено основани

Локалната навигационна система на Ростех ще обезпечи акуратност от 10 см (снимка: Ростех)

Държавната софтуерна корпорация Ростех разгласи, че тества система за радионавигация, която с изключение на по-висока акуратност предлага и по-силна отбрана от шумове, включително изкуствено основани.

Става въпрос за местна система, способна да работи без потребление на спътници. Технологията е създадена от експерти на холдинга Роселектроника, оповестиха от съветската корпорация.

Твърди се, че системата изключва изцяло опцията за деформиране или прихващане на навигационните данни. Тя обезпечава акуратност до 10 см при локализиране на обектите, освен това в триизмерно пространство. За съпоставяне, точността на публикуваните сателитни системи за навигация варира в диапазона 1-2 метра.

Потенциално, технологията на Ростех може да стане основа на системи срещу обири, предпазени от заглушаване, за наблюдаване на трафик, включително на безпилотни транспортни средства, както и на обекти, които са едва забележими за спътниците на Глонас, да вземем за пример кариерите за рандеман на злато.
още по тематиката
Системата за местна навигация има също капацитет за потребление от застрахователните компании, а в бъдеще тя може да се приложи в наземните самостоятелни транспортни средства, където сигурността на придвижването изисква акуратност в рамките на 10 сантиметра.

Идеята е предавателите на системата, които се базират на чипове, създадени от Роселектроника, да се инсталират на кулите на мобилните мрежи. Те имат по-големи енергийни благоприятни условия от предавателите на спътниците, отдалечени на 20 хиляди км от Земята. При това, сигналът в мрежата ще бъде освен по-устойчив на шумове, само че и по-защитен благодарение на логаритми, които го трансформират непрекъснато.

Базова станция на сходна система ще коства към 60 хиляди рубли (около 1044 долара). Според предварителните проекти, потребителските модули за притежателите на коли ще имат размери 5х10 см, а потреблението на електрическа енергия ще бъде минимална.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР