Система за управление на водите в басейна на река Искър

...
Система за управление на водите в басейна на река Искър
Коментари Харесай

Представиха система за управление на водосбора на р. Искър

Система за ръководство на водите в басейна на река Искър бе показана от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Целта ѝ е понижаване на риска от наводнения и повишение успеваемостта на другите заинтригувани страни, които имат директно отношение в процеса по ръководство на водите, сподели Стелиян Димитров от консорциум  „ Български поречия “. Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (2014-2020 г.)

Постъпването на данни в действително време и прогнозите ще са свързани с ограничения за предварителна защита и отбрана за над 1,3 милиона поданици на осем общини -Столичната, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. Проектът е първата фаза на Националната система за ръководство на водите в действително време, показаха от Министерство на околната среда и водите.

В системата са заложени прагови стойности за кота водно равнище, които са маркирани в три цвята жълт за внимание, оранжев за предизвестие, червен за паника.

" Това е пилотна система, която се надяваме да надградим през идващия програмен интервал ", сподели ръководителят на плана Красимира Янкова.

Вече е наличен и обществен портал, на който ще има съответни данни за положението на водосбора на река Искър. В рубрика „ Обекти “ е посочено, че посредством така наречен Географска информационна система съставния елемент за обществен достъп се дава опция за следене на настоящи данни за прогнози и превалявания. Вижда се, да вземем за пример, равнището и наличният размер на язовирите Искър, Панчарево, Огняново.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР