Система с вградени сензори извлича информация на ниво, което е

...
Система с вградени сензори извлича информация на ниво, което е
Коментари Харесай

Новият спортен сезон: Bluetooth анализ в реално време

Система с вградени датчици извлича информация на равнище, което е невероятно при видео анализите

Нови платформи разрешават следене и разбор в действително на спортни надпревари
(снимка: Wisehockey)

Анализът на спортните действия в действително време посредством Bluetooth връзки настава във футбола и хокея. Най-новите способи разчитат на локализиране в действително време (RTLS) посредством Bluetooth връзка с ниска консумация в комбиниране с цифрови карти и неестествен разсъдък. Спортът не е това, което беше.

Движенията на играчите и топката бяха проследени по време на квалификационните мачове сред финландските тимове от най-голям клас по-рано този месец. Това стана посредством технологии на двойка компании – Wisehockey и Quuppa, а тестването на системата беше извършено предишния месец, също във финландската футболна лига.

Технологията е основана, с цел да обезпечава състезателен разбор в действително време при хокея на лед. Платформата употребява Bluetooth маркери с ниска консумация на сила (BLE) в хокейните шайби и стиковете на играчите, обезпечени от Quuppa.

Хокейната система RTLS не е оригиналност, тя се употребява в хиляди игри във финландската елитна хокейна лига от най-високо равнище, както и в Континенталната хокейна лига – интернационален шампионат с присъединяване на тимове от Беларус, Китай, Финландия, Латвия, Казахстан и други и Русия.

Отскоро обаче комбинацията се употребява и за следене в други спортове. Квалификационните срещи във футболната лига на Финландия Вейкауслига даде опция за тестване на технологията в серия срещи, които се организираха пред аудитория онлайн в средата на юни.

За задачата играчите и топката биват оборудвани с етикети, които позволяваха следене в действително време с портативни локатори. Според компаниите, изпитването е посочило, че новата платформа може да отговори на упованията за напълно автоматизиран футболен разбор. Преносимите локатори могат да бъдат настроени на всяко място за няколко часа, спрямо непрекъснатата апаратура, която лишава към ден.
още по тематиката
В хокея основаната на BLE система за следене може да наблюдава шайбата със скорост до 160 км/ч.

Данните за позиционирането на значимите детайли във всеки спорт разрешават следене на събития в играта като изстрели, подавания, печеливши комбинации, територия на най-динамична игра и като цяло по-задълбочен разбор на играта. Екипите и треньорите имат достъп в действително време до статистически данни за играта – офанзивна и отбранителна, както и до графики и карти на офанзивите.

Данните могат да бъдат налични посредством отворен API за доставчиците на услуги за развлечения и залагания. Системата дава благоприятни условия за образование, както и за развлечение на почитателите.

Разчитайки на вградени датчици, системата предлага средство за добиване на информация на равнище, което е невероятно при видео-базираните футболни разбори.

Хардуерът въпреки това включва модули за следене на позицията на уредите в играта. За хокейна игра главната конфигурация се състои от 20–28 BLE локатора, мрежов рутер за ориентиране на трафика към интернет, PoE комутатор, както и изчислителен сървър за обработка на данни.

Локаторите са прикрепени към стойки, конфигурирани на подиума, осветителните пътеки или таванните структури на стадиона/залата. Мрежовото съоръжение е обвързвано към локаторите благодарение на Ethernet кабели от категория 6.

BLE софтуерът пресъздава скоростта и придвижването в действително време, употребявайки отскачащите сигнали от локаторите. Служителите, които работят по време на мач на стадиона, също могат да носят чипове. Всеки етикет за състезател е с размер на пощенска марка и тежи шест грама, в това число батерията. Подобен маркер за BLE позициониране също по този начин бива интегриран в шайбата или топката. Наличието на „ марката ” не въздейства на външния тип на шайбата/топката, нито на тежестта или на чувството за съприкосновението.

Всеки мач, който се проучва, включва и „ времево маркиране ” на събитията. За задачата системата се синхронизира с часовника на стадиона/залата. Наред с това системата е желателно да се свърже и с тази на Лигата, с цел да се реализира в действителност автоматизиран разбор на данните.

Автоматизираният разбор на база Bluetooth маркерите е единствено част от повсеместен развой на дигитализиране на спортните събития, в това число осъществяване на разбори в действително време. Очаква се с течение на времето тези технологии да бъдат приложени и в други спортове

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР