Система от дронове, видеокамери и сензори в Пулия и Епир

...
Система от дронове, видеокамери и сензори в Пулия и Епир
Коментари Харесай

Електронни “очи” и “уши” ще предотвратяват горски пожари в Гърция и Италия

Система от дронове, видеокамери и датчици в Пулия и Епир ще предизвестява за опасности от подпалване на дървета
Представете си една територия, която включва тази на Рим, Милано и Неапол, взети дружно. Толкова е огромна гористата зона, унищожена от пожари през 2021 година в Италия. Проблемът доближи сериозна точка, изключително в южните райони. Затова и представители на науката и технологиите сплотяват сили, с цел да измислят новаторски способи за битка с пожарите.

Система от безжични датчици, метеорологични станции, видеокамери с висока резолюция и дронове ще бъде пусната в деяние в Италия и Гърция, с цел да помогне за предотвратяването на горски пожари. Тя е предопределена най-много за труднодостъпни и високорискови зони в двете страни и има за цел да прави мониторинг в действително време за заплахите от подпалване.

Това става в границите на план за междурегионално съдействие от европейската стратегия Interreg. Той носи името “Офидия 2 ” и има за цел да сътвори електронни очи и уши, които ще гледат и ще слушат измененията в околната среда. Така ще прeдупреждават за вероятни горски пожари. Цялата информация, която събират, ще бъде излъчена на център за мониторинг в Пулия. Именно южната италианска област с център Бари и гръцката зона Епир с център Янина са част от плана, чието разширено название е Operational Fire Danger prevention platform 2.

Целта на плана е да провокира сензитивност и у жителите на двете зони към проблемите на околната среда.

Чрез телефонното приложение FireAware ще се търси ангажирането и на младите генерации в сигнализирането за възможни горски пожари. Затова основателите на плана провеждат и визити на възпитаници в естествени паркове, пробвайки се да ги създадат съпричастни при реализирането на метеорологични станции и видеоматериали

Според Джовани Алоизио, който е координатор от страна на Евро-средиземноморския център за климатични промени (CMCC Foundation), благодарение на високи технологии и безжични мрежи, основаващи се на новаторски датчици, ще се търси позволение на проблемите, причинявани от горските пожари. Пред в. “Република ” Алоизио твърди, че научноизследователски групи от Пулия и Епир са обединили напъните си в границите на 3 години, с цел да доближат до новаторската система от “очи ” и “уши ”. Всички те ще бъдат свързани с контролни зали в Гражданска защита в Пулия, с администрацията и с пожарникарите на Епир. Досегашните резултати са били много окуражаващи. Това ще разреши системата, в която просвета и технологии си стискат ръце, да бъде употребена и за други гори и естествени паркове на национално и интернационално равнище.

Как тъкмо работи системата

120 устройства с безжични датчици с наименованието TreeTalkerFire се слагат на избрани дървета. Те са в положение да открият и да предупредят за пожар и на 200 метра разстояние

След това данните, свързани с температурата, влажността на въздуха, интензивността и посоката напразно, положението на растенията, на дърветата и на листата им се предават до контролния център. Там Гражданска отбрана, която е ангажирана в мониторинга, може да реши рисковата зона и да възнамерява дейности за възможна намеса. В област Пулия подoбни “очи ” и “уши ” са ситуирани в зона от 100 хектара в няколко естествени резервата до Таранто и Лече. Видеокамери, сложени на разнообразни места в горите, също предават фрагменти в действително време. Кръжат и дронове, които да следят зародили пожари и да предават информацията.

Какво значат за флората и фауната горските пожари

През предходната година в Италия са изгорели гористи зони, чиято територия е колкото Рим, Милано и Неапол, взети дружно

Това сочат данни на European Forest Fire Information System на Европейската комисия. Според тях 150 000 хектара гори са изпепелени през 2021 година на Апенините. Милиони диви животни – таралежи, катерици, елени, сърни, лисици, костенурки, гущери, са изгорели живи като факли по време на пожарите. За да се възстановят опожарените площи, ще бъдат нужни най-малко 15 години.

Най-пострадала е Южна Италия, която е жертва и на климатичните промени, предизвикали опустяване на обширни региони. В Сицилия да вземем за пример горските пожари са засегнали над 3 % от повърхността. В Сардиния 20 000 хектара изгoрели земи са довели до евакуирането на стотици хора.

Щетите са и за селското стопанство, се споделя в отчет на производителите на Ботуша. Една пета от територията на Италия през днешния ден е застрашена от опустяване. Климатичните промени, придружени от дълги суши, които пък са следвани от интензивни превалявания и непрестанно повишение на температурите, са пагубни за територията. Всичко това води до ерозия на крайбрежието и понижаване на органичните съставки в земеделските терени, сигнализират в отчета си Зелените в Италия.

Горските пожари дружно със сушата, рисковите температури, проливните дъждове и бурите са съществена причина за естествените бедствия и за следствията им, свързани както с човешки жертви, по този начин и с стопански вреди.

Всяка година в Европейски Съюз изгарят към половин милион хектара естествени зони. Според научния разбор на World Weather Attribution климатичните промени са нараснали най-малко с 30% опциите за рискови температури, водещи до пожари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР