Система BacillAi улеснява диагностицирането на туберкулозатаСистемата BacillAi се състои от

...
Система BacillAi улеснява диагностицирането на туберкулозатаСистемата BacillAi се състои от
Коментари Харесай

Изкуствен интелект на помощ срещу хилядолетно заболяване

Система BacillAi улеснява диагностицирането на туберкулозата

Системата BacillAi се състои от общоприет микроскоп, модифициран за монтиране на смарт телефон, и приложение с изкуствен интелект (снимка: Nvidia)

Туберкулозата е заболяване, което визира индивида от над 5000 години и макар че през днешния ден в редица случаи се лекува сполучливо, то към момента взима жертви – почти 1,6 милиона души годишно, оповестява блогът на nvidia.com

Съвременното лекуване на туберкулозата е скъпо, лишава много време и изисква непрекъснато съдействие от страна на пациента по отношение на честите контролни прегледи. По време на визитите при лекаря се взима материал за разбор от храчките на пациента и по-късно се правят проучвания под микроскоп.

Туберкулозата се предизвиква от бактерии – Mycobacterium tuberculosis, като при проучванията се регистрира броят на тези микроорганизми в пробите от пациента. За да се пресъздават причинителите на болестта, материалът авансово се оцветява по специфичен способ и по време на микроскопското наблюдаване се преглеждат най-малко 100 зрителни полета.

Преброяването от човек се прави постепенно – клетка по клетка, лишава 40 минути на случай.  Клиницистите, които мониторират туберкулозата при такива условия, се сблъскват по едно и също време с психическа и физическа изтощеност. Това мощно покачва риска от неточности.
още по тематиката
Точността на проучването се компрометира и заради обстоятелството, че микроскопският способ се позитивира при централизация на бактериите по-голяма от 100 000 микроба на 1 мл и заради допустима смяна в цвета на клетките при фокусиране с микроскопа. Установено е, че единствено в половината от случаите се получава оптимално правилен резултат.

Всичко това демонстрира, че проучването по този метод е не е задоволително дейно и с цел да се реализират бъдещи триумфи във връзка с навременната диагностика на положението на пациента и неговото лекуване, би трябвало да се мисли в нова посока.

Специалисти от Кеймбридж, Обединено кралство, са се заели с нелеката задача да проучат дали мониторираща система въз основата на изкуствен интелект би била допустима опция в възстановяване на битката против болестта.

Засега резултатът е система, наречена BacillAi. Тя употребява приложение за смарт телефон, което се поддържа с изкуствен интелект и микроскоп от общоприет клас за „ хващане ” и разбор на пробите от пациента. Чрез този артикул могат да се разпознават, преброяват и класифицират бактериалните кафези в границите на минути.

Според Ричард Хамънд, шеф на здравното софтуерно поделение към Cambridge Consultants, посредством BaciliiAi се цели изясняване на два съществени въпроса – дали изкуственият разсъдък в действителност може да улесни и уточни процеса на диагностика на болестта и, в случай че е по този начин, по какъв метод е допустимо новото изобретение да стане налично за тези, които най-вече имат потребност, изключително в региони със едва икономическо развиване.

Върху създаването на продукта BacillAi се е трудил мултидисциплиниран екип, а в основата е системата ONTAP AI (Nvidai DGX POD референтна архитектура с NetApp сторидж). На същата изследователска база е развъртян и продуктът Aficionado – приложение въз основата на изкуствен интелект за бързо идентифициране на точния музикален жанр на обещано произведение – от барок и класическа музика до реге и джаз.

На ONTAP AI стъпват още Vincent – артикул, с помощта на който напълно елементарни драсканици, направени от човешка ръка, могат да се трансфорат в изкуство, и SharpWave – инструмент, посредством който от фотография, направена в придвижване или при незадоволително осветяване, се получава ново, висококачествено изображение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР