Сиропустна Неделя е последната подготвителна неделя за Великия пост ,

...
Сиропустна Неделя е последната подготвителна неделя за Великия пост ,
Коментари Харесай

Истинската прошка е възможна само тогава, когато съзнаваме, че и ние сме простени от Бога

Сиропустна Неделя е последната подготвителна неделя за Великия пост, който стартира в понеделник. Съгласно с църковния правилник се позволяват млечни храни и риба. Смисълът е да се отучим последователно от вкусните ястия и без страдание да преминем към великопостно самоограничение. “В този ден по античен бит желаеме амнистия за взаимните обиди и провинения.
Това е нужно, с цел да живеем с Господа на земята и да се преселим във безконечния живот. Ние желаем постоянно освобождение, само че то е възможно единствено в случай че в сърцето ни няма засегнатост, наказание и злост, а има мир и богатство, което ни подарява Сам Иисус Христос. Трябва да извиним на всеки и да желаяме амнистия от тези, които волно или несъзнателно сме обидили.

Иначе са напразни трудовете ни през настъпващия пост”, споделя във връзка Неделя Сиропустна, или Сирни заговезни, отец Петър Василев от храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в пернишкото село Расник, който служи и в храма в Банкя. Както споделя в една от проповедите си, постът е належащо да бъде както за тялото, по този начин и за душата - умереност от храна и от неприятни каузи, мисли и стремежи.

Отец Петър Василев служи в храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в село Расник, както и в храм “Св. Кирик и Юлита” в Банкя.
Спасението е допустимо, в случай че няма засегнатост, наказание и злост в сърцата, а мир и благополучие, споделя отец Петър Василев

Според отец Петър Василев би трябвало да встъпим в поста с такова душевно положение, при което всички хора да са ни скъпи като братя, никого да не наскърбяваме и на никого да не се сърдим.

“Какво сме длъжни да си прощаваме един на различен? Естествено, взаимните грехове, сторени волно или несъзнателно един срещу различен - споделя в една от проповедите си за празника Сливенският митрополит Йоаникий.

- Понякога усилието да се елементарни разсънва остарялата болежка, стихналото възмущение, притъпената ненавист. Истинската амнистия е допустима единствено тогава, когато осъзнаваме, че и ние сме простени от Бога. Ако греховете ни не бяха простени посредством жертвата на Христос, ние надали бихме могли да понесем товара им.”

“Нищо не ни уподобява по този начин на Бога, както великодушното опрощаване на нанесените ни обиди и огорчения. Защото слънцето свети и на зли, и на положителни. Да прощаваме на длъжниците ни, приканва Сам Иисус Христос”, споделя отец Петър Василев.
“Често обичаме да клеветим ближните, да изкарваме себе си по-добри от другите, от време на време да се наскърбяваме с тежки думи. Нека не мислим, че обидата с думи е нещо дребно.

Спасителят приравнява обидата с ликвидиране
Ако прощаваме на ближните си и в случай че не им даваме мотив да ни ненавиждат, светът би бил напълно различен. Нямаше да има нито побоища, нито кавги, нито съдилища, нито затвори. Поради това в деня за амнистия да премахнем духовната наслойка от душата си. Дано изтрием всяка омраза и дано първи желаяме амнистия и от тия, които сме обидили, и от ония, които нас са обидили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР