Сирница или Сирни Заговезни (Сирни поклади) е последният голям празник

...
Сирница или Сирни Заговезни (Сирни поклади) е последният голям празник
Коментари Харесай

Сирни Заговезни - ден за прошка

Сирница или Сирни Заговезни (Сирни поклади) е последният огромен празник на зимата, съгласно старите български традиции. Той не е на непрекъсната дата и се пада всяка година седем седмици преди Великден, постоянно в неделя. Тази година се отбелязва на 26 февруари.
Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни, осведоми Нова тв. На Сирни Заговезни всички родственици се „ простят ”. Самата амнистия се желае като по-младите вършат три поклона, целуват ръка на по-възрастните и споделят „ Прощавай! ”. Затова празникът се назовава още и Прощални Заговезни.
Празничната софра на Сирни Заговезни също е доста богата на ритуали и обреди. На нея наложително участват ястия, приготвени от млечни артикули, яйца и бяла халва. Тогава за финален път се заговява преди строгия пост.
Един от най-интересните ритуали е по този начин нареченото хамкане (амкане). На бял конец в средата на стаята се закача парче бяла халва или едно сварено яйце, което се залюлява. Наредените в кръг към тази шнур деца би трябвало да го захапят без помощта на ръцете.
Сирни Заговезни е празник, който е публикуван в цяла България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР