Сирийците, напуснали своите жилища, естествено са бягали от войната -

...
Сирийците, напуснали своите жилища, естествено са бягали от войната -
Коментари Харесай

От какво се нуждаят бежанците, за да се върнат в Сирия

Сирийците, напуснали своите жилища, естествено са бягали от войната - от гибелта и разрушенията, които носи тя. Да си представим, че войната е свършила. Ще изискат ли те да се върнат по домовете си? Какво им е належащо, с цел да стане връщането в родината техен свободен избор?

Над пет милиона сирийци са напуснали страната от март 2011 година, когато там избухна гражданската война. С цел да научи от какво имат потребност, с цел да се върнат в Сирия след приключването на бойните дейности, Близкоизточният център " Карнеги " беседва с общо 320 сирийски бежанци, живеещи през днешния ден в Ливан и Йордания. Те ни описаха какви условия би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да съберат храброст да се върнат в страната си.

1. Сигурност за децата

Мнозина бежанци напълно не са зарадвани от изгледите да останат вечно в чужбина. Страхуват се да не изгубят своите обичаи и просвета. И се боят, че децата им ще бъдат подлагани на дискриминация и вечно ще останат чужденци в новата страна.

Но още повече ги е боязън от рисковете за децата им, в случай че се върнат в Сирия. Според отчет, оповестен наскоро в сп. " Лансет ", 25 на 100 от всички починали в Сирия през 2016 година са деца. Данните сочат, че от началото на спора 14 хиляди деца са намерили гибелта си в тази страна.

Повечето бежанци, с които разговаряхме, виждат в Сирия страна, където е рисково да се намираш и съвсем няма по какъв начин да си планираш живота. Щом знаеш какво значи война, по какъв начин да рискуваш бъдещето на децата си? Жена на име Айша, родом от провинция Хомс, ни отвърна с риторичен въпрос: " Как смятате, може ли човек да тръгне със личните си нозе към личната си гибел? ".

Доста наши събеседници загатваха и друго - че ги е боязън от днешния президент на Сирия Башар Асад. Заявяваха, че нямат визия каква сигурност може да получат те самите и децата им от държавното управление на Асад и въоръжените групировки, настоящи в страната.

2. Отмяна на наборната военна работа

Колкото по-млади бяха бежанците, с които разговаряхме, толкоз по-слабо личеше у тях предпочитание за връщане в Сирия.

Хасан е млад емигрант от Сирия, живее в Бейрут, само че без формален бежански статут. " Днес всеки, напуснал Сирия, се третира (от режима, бел. Би Би Си) като изменник ", споделя той. Също като мнозина избягали от Сирия младежи на неговата възраст Хасан се опасява да не бъде упрекнат в отклоняване от военна работа и подложен на репресии. Страх го е също така, че може да бъде взет във войската срещу волята си. Знае за неколцина свои връстници, които след завръщане в Сирия били пратени в армията и починали в борбите.

В Сирия съществува наборна военна работа. Младежите получават повиквателни, щом навършат 18-годишна възраст, и служат година и половина.

Напоследък в Сирия бяха признати нови закони, поради които младежите, несъгласни с политиката на режима на Башар Асад, де факто няма по какъв начин да избегнат тази тегоба. Сирийските управляващи понижиха категориите на лицата, освобождавани от работа в армията, и подвигнаха размера на санкциите за своеволно отклоняване. Мнозина младежи, с които говорихме, споделяха, че почитат армията и държат да изпълнят гражданския си дълг. Най-често обаче добавяха, че смятайки за дълг да служат на родината, не желаят въпреки всичко да им се постанова да убиват свои братя и да служат на режима.

3. Жилища, в които да се върнат

Мнозина в действителност са подготвени да се върнат в Сирия макар всички рискове и стопански проблеми. Но в случай че се върнат още в този момент, просто няма да има къде да живеят. През годините войната е трансформирала в отломки цели села и градски квартали. Според оценки на Световната банка 30 на 100 от постройките в Сирия са разрушени напълно или съществено развалени.

Много от оживелите здания са заети от проправителствени сили, проирански опълченци, а и от други сирийци, принудени да изоставен жилищата си в зони на интензивни боеве. " Казаха ми, че в случай че притежателя го няма, военните на часа поставят ръка на къщата, даже там да живее към този момент някой... Изпъждат хората и се настаняват ", споделя Ламия, живяла преди войната в едно предградие на Дамаск.

Много къщи в Сирия са строени без позволение от управляващите. Повечето хора, с които успяхме да беседваме, споделят, че нямат никакви документи за благосъстоятелност върху парцела си. И щом се върнат, съвсем няма да има бумаги, с които да потвърдят, че имат дадена къща или апартамент. А сложното не свършва дотук, тъй като са унищожени или изгубени и доста данни от държавните ведомства, посредством които би могло документите да се възстановят.

4. Спокойствие и сигурност

Почти всеки осем на 10 бежанци - наши събеседници, са напуснали Сирия след някакъв случай, поради който са ги обзели опасения за живота и сигурността им. Мнозина споделяха, че отпътували от страната, когато в квартала им почнали всеобщи противозаконни арести, или откакто умрял техен родственик или прочут. Някои пък не излизали от къщите си до последно, до момента в който в региона не започнели яростни боеве.

Тарек, млад емигрант от Хомс, ни описа, че даже Сирия да стане по-сигурна до такава степен, че да мисли за връщане в страната, той въпреки всичко надали ще го стори. Обясни, че се опасява от сирийските военни и от това на какво са способни. " Преди да отпътува, работех като гробокопач. Случваше се да заравям мъченици (убити и починали въстаници, бел. Би Би Си)... Видях какво са правели с тях, по какъв начин са ги рязали с ножове - никаква религия не пипвам към този момент на тия. Дори да сложат защита на всички места, нямам им доверие ", сподели той.

Почти всички бежанци, с които разговаряхме, считат, че опцията някой ден да се върнат в родината ще нарасне, в случай че Башар Асад изгуби властта. Малцина имат вяра, че в страната може да се възцари непоклатимост и сигурност, в случай че Асад остане на власт. В очите им свалянето на Асад към този момент е по-важно, в сравнение с да бъдат решени икономическите проблеми на страната.

Холуд, живяла преди войната в едно от селата край Дамаск, споделя: " Ако Башар Асад бъде свален, ще има и сигурност, даже страната да остане без храна и вода. Сами ще си смелим брашно и ще печем самун ". Мнозина се тревожат също, че в страната към момента има групи задгранични военни и други въоръжени бойци, чието наличие съгласно бежанците единствено поддържа царящите в Сирия беззакония и безотговорност.

Повечето сирийци, разговаряли с нас, също така са срещу концепцията за делене на страната, считат за изключително значимо тя да остане единна. И им се ще да видят Сирия като страна, бореща се за нови полезности, в това число независимост, тъждество, правдивост и господство на закона. Иска им се техните копнежи и очаквания да бъдат чути. " Искаме решение, което да ни върне нашето възприятие за достолепие - ни повече, ни по-малко ", сподели млад емигрант.
* * *
Имената на бежанците, упоменати в обявата, са изменени от съображения за сигурността им. Статията е написана за Би Би Си от специалиста Маха Яхия, шеф на близкоизточния клон на центъра " Карнеги ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР