Сирийското външно министерство обвини оглавяваната от САЩ международна коалиция в

Сирийското външно министерство обвини оглавяваната от САЩ международна коалиция в ...

Сирия обвини САЩ в престъпления срещу човечеството.

Сирийското външно министерство обвини оглавяваната от САЩ международна коалиция в престъпления срещу човечеството заради въздушните удари по сирийското село Багуз, при които са загинали и са били ранени десетки цивилни.

По-рано днес сирийските държавни медии съобщиха, че въздушните удари на ръководената от САЩ международна коалиция по бежански лагер в селото, което се намира в югоизточната част на страната, са избили и ранили най-малко 70 цивилни граждани.

"Атаките на международната коалиция, насочени срещу невинни цивилни и използващи забранени оръжия, се превърнаха в редовна и нормална тактика, която нарушава международното право и правата на човека. Това престъпление е военно престъпление срещу човечеството", изтъкват от сирийското външно ведомство.

В изявлението също така се цитират писма, изпратени до генералния секретар на ООН и ръководителя на Съвета за сигурност на ООН, в които се казва, че Сирия е призовала страните, участващи в оглавяваната от САЩ коалиция да преразгледат участието си в актове на агресия срещу Сирия.

В събота ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) обявиха, че са започнали операция, целяща освобождаването на Багуз от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). СДС твърди, че селото е последното селище, контролирано от ДАЕШ в Сирия. /news.bg

Източник: dnesplus.bg